Dagmawit Vollema. Foto: Sandra Heldring
Dagmawit Vollema. Foto: Sandra Heldring

Jonge Zutphense musici doen mee aan Prinses Christina Concours

'Voor een jury spelen is anders dan voor publiek'

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Zutphen kent talent. Heel jong talent zelfs. Maar liefst zes jonge muziektalenten uit Zutphen, in leeftijd variërend van twaalf tot en met negentien jaar, doen komend weekend mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours in Enschede.

Ze spelen viool, cello of piano en studeren soms wel vier uur per dag. Voor de zes deelnemers uit Zutphen wordt het vrijdag 11 en zaterdag 12 januari heel spannend. Iedere deelnemer mag tien minuten optreden voor jury en publiek. De meesten spelen voor het eerst van hun leven voor een professionele jury. De jury geeft iedereen persoonlijk feedback en selecteert ongeveer zeven deelnemers die op zondag mogen optreden in de finale in het Muziekcentrum.

Het Prinses Christina Concours (PCC) is een concours voor jong muzikaal talent op het gebied van klassieke muziek. Het komend weekend doen ruim zestig jonge muziektalenten in Enschede mee aan de selecties. Landelijk zijn er in totaal vierhonderd deelnemers.

Muzikale boost
Dagmawit (15) speelt viool en deed eerder mee aan het juniorconcours. Daarbij kreeg ze een eervolle vermelding. Het meedoen vindt ze "superspannend en leuk" tegelijk. "Ik wil me van mijn beste kant laten zien. Het deelnemen aan zo'n concours geeft je muzikaliteit een boost. Als ik win zou dat heel mooi zijn, maar het is gewoon ook supergezellig om mee te doen en je hoort ook andere instrumenten die je anders nooit hoort." Voor de uitvoering heeft ze een stuk van de componist Kreisler gekozen. Dagmawit hoopt ooit beroepsvioliste te worden. Haar broertje Natnael zit in groep 8. "Dat hij mee mag doen is heel bijzonder," vertelt zijn moeder, "want normaal doen alleen middelbare scholieren mee." Natnael speelt de sonate in e mineur van Vivaldi.

Papillon is met negentien jaar de oudste van de club. Hij wil professioneel violist worden en zit in de jongtalentenklas van de Academie Muzikaal Talent aan het Utrechts conservatorium. Hij heeft al eens vaker meegedaan aan het PCC. "Het is een goede oefening," vertelt hij. "Voor een jury spelen is anders dan voor publiek. Een jury heeft een mening en geeft feedback. Publiek is onbevangener." Papillon studeert vier uur "maar het liefst vijf uur" per dag. Op het PCC zal hij de Frühlingsonate van Beethoven te gehore brengen.

Burgemeester Vermeulen is trots op de jonge Zutphense musici. "Ik vind het geweldig dat er maar liefst zes talenten vanuit Zutphen meedoen aan het Concours," zegt ze. "Om te winnen ligt de lat erg hoog, maar meedoen is al een prachtige en eervolle ervaring. Je moet niet alleen een muzikaal talent zijn, maar ook nog eens stalen zenuwen hebben. Ik wens alle deelnemers veel succes maar vooral veel speelplezier."

De jongeren uit Zutphen die meedoen aan het PCC zijn: Dagmawit Vollema (15) viool, Natnael Vollema (12) cello, Papillon Boddeke (19) viool, Fee Boddeke (14) piano, Norea Quirijnen (14) altviool en Jikke Garritsen (14) viool.

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari vinden de selecties plaats in conservatorium ArtEz. Deze zijn gratis te bezoeken. Op zondag 13 januari is de regiofinale in het Muziekcentrum. Voor de regiofinale is een toegangskaartje nodig. Voor meer informatie, zie de website.


www.christinaconcours.nl

Meer berichten