Heilige Ludger predikt aan de Ems. Foto: Andreas Salm
Heilige Ludger predikt aan de Ems. Foto: Andreas Salm

Lezing over Ludger, missionaris in oorlogstijd

Algemeen

WARNSVELD - Op dinsdag 15 januari houdt dr. D. Otten een lezing voor de Historische Vereniging Zutphen over het leven en optreden van missionaris Ludger (742-809) die ook in deze streken actief is geweest. Dit vindt plaats in 't Nut, Breegraven 1 te Warnsveld. Zaal is open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur.

Deze bekeringsarbeid van Ludger, en ook van de andere missionarissen verliep moeizaam. Voor de Friezen en de Saksen, met hun oude Germaanse natuurreligie, was het Christendom de religie van hun vijand, de Franken. Die waren er op uit om hun woongebieden in te lijven bij het grote Frankische rijk. Met hun mondelinge cultuur konden ze niet begrijpen dat een religie 'uit een boek' kwam. Ook niet dat een almachtige God zijn zoon een misdadigersdood liet sterven.
Ludger heeft dan ook veel tegenslagen ondervonden. Toen de Friezen met de Saksen in 784 in opstand kwamen, werd zijn arbeid grotendeels teniet gedaan, hij trok naar het klooster Monte Cassino.

In de lezing wordt de weg teruggegaan naar de ware Ludger, een missionaris in oorlogstijd die beducht was voor de Noor(d)mannen. Die liever onderricht gaf en abt van zijn eigen klooster was dan bisschop. Die nooit op Helgoland is geweest: dat verhaal nam zijn biograaf over uit een heiligenleven over Willibrord.
Toen hij in Utrecht was 'afgestudeerd', kreeg hij als eerste opdracht om Lebuïnus, die hij in York had leren kennen, in Deventer te herbegraven in het kerkje dat door de Saksen voor de tweede keer was platgebrand. Zijn lichtende voorbeeld was Bonifatius, zijn leermeesters waren abt Gregorius van Utrecht en Alcuïnus, de leider van de Kathedraalschool in York.

De lezing op dinsdag 15 januari is voor leden van de HVZ gratis, niet-leden betalen 5 euro. Vol is vol.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant