Jonge Berlijners tijdens een zomers weekend in het Berlijn. Foto: PR
Jonge Berlijners tijdens een zomers weekend in het Berlijn. Foto: PR (Foto: Luxor Zutphen)

Film over het gewone Berlijnse leven voor WOII

ZUTPHEN - Met medewerking van het Goethe Instituut vertoont Luxor op zondag 20 januari om 15.00 uur de stomme film Menschen am Sonntag uit 1930, een van de hoogtepunten uit de vooroorlogse Duitse filmcultuur.

De film is gemaakt door een groep jonge aspirant-filmmakers: Robert Siodmak regisseerde samen met Edgar Ulmer, Fred Zinneman was camera-assistent en Curt Siodmak boog zich samen met Billy Wilder over het scenario. Geen van allen - met uitzondering van de cameraman Eugen Schufftan - hadden ze ervaring met het maken van films, maar één ding wisten ze heel goed: het moest een film worden die in alles afweek van wat er op dat moment in de bioscoop te zien was. Geen sterren, maar gewone, jonge Berlijners en hun alledaagse belevenissen tijdens een zomers weekend in het Berlijn van tussen de twee wereldoorlogen komen in beeld. De film, die low-budget op locatie en met niet-professionele acteurs in negen maanden werd opgenomen, was vanaf de première een enorm succes.

De film is Engels ondertiteld en wordt begeleid door instrumentalist Wolfram Reisiger op Luxors eigen bioscooporgel, de Baldwin Cinema II.

Kaartjes via de kassa of website.


www.luxorzutphen.nl

Meer berichten