Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Henrieke Schoonekamp - Kerst

Algemeen

Kerst

De afgelopen maand is Zutphen veranderd in een heuse lichtjesstad. 'Sfeervol Zutphen' hangt er in lampjes boven veel straten. Voor de mensen die nog twijfelen of het wel mooi is en in welke plaats ze zijn. Ik hou er van, al die lampjes. Die mogen van mij blijven hangen tot het lente en dus lichter wordt. Al hebben deze donkere dagen ook wel hun charme, heerlijk om met een warm drankje eind van de middag in de kroeg te hangen, zien hoe mooi de binnenstad verlicht is terwijl mensen voorbij trekken die na een lange werkdag op weg zijn naar huis of nog snel hun inkopen doen voor sluitingstijd. Weggedoken in de kraag van hun jas, zichzelf beschermend tegen de snijdende oostenwind.

Die kou, daar heb ik ook niks mee. Deze tijd van het jaar heeft iets magisch, maar dat zou nog mooier zijn als het een paar graden warmer was. Al was ik blij dat het gesneeuwd had afgelopen zondag, vond het erg passend bij het sprookjesfestival. Helaas was de sneeuw al weg voor de sprookjesfiguren naar Zutphen kwamen.
Een witte kerst, ja dat wil ik natuurlijk ook wel. Wie niet? Net als in de film. Op Eerste Kerstdag wakker worden met een meter sneeuw voor de deur, zodat deze niet open kan. En dan beneden komen waar Mister Right de tafel al heeft gedekt met de lekkerste dingetjes. En onder de kerstboom heel veel cadeautjes. Lijkt me fantastisch. Maar da's echt een sprookje. Want hier is geen Mister Right, geen kerstboom (m'n huisje is veel te klein) en al helemaal geen cadeautjes. De kans dat we ingesneeuwd raken is het grootst van dit romantische plaatje. Maar ach, hoop doet de gekken in vreugde leven toch?

Wat ik dan wel ga doen met kerst? Ik breng deze dagen gewoon met familie door. Heel ongedwongen, heel gezellig. Geen cadeautjes onder de boom en helaas voor mij ook geen flessen wijn of heel veel luxe eten. Mijn strenge dieet en vochtbeperking gaan ook met deze dagen gewoon door. Al heb ik konijn meerdere keren bedreigd met de woorden dat hij de pan in gaat met kerst toen hij het zoveelste kabeltje in honderd stukken had verdeeld met z'n tandjes, echt indruk maakte dat niet. Hij gaat het ook gewoon overleven.

Ik ben blij dat ik deze kerst nog mag meemaken. Wit of niet. Wat u ook gaat doen, ik wens u prachtige, liefdevolle en mooie kerstdagen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant