Afbeelding

Zutphense Uitblinkers: Jolande Withuis en Bas Steman

Algemeen

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Jolande Withuis en Bas Steman.

Jolande Withuis

Jolande Withuis is een gelauwerd schrijfster en sociologe. Withuis' bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Nederlandse Biografieprijs. Voor haar biografie van verzetsheld Pim Boellaard kreeg Withuis zowel de Grote Geschiedenisprijs als de Erik Hazelhoff Biografieprijs. Haar meest recente boek is Raadselvader. Kind in de Koude Oorlog (2018), waarin ze het leven van haar vader omschrijft.

Ben je wat je doet?
Ja, schrijven is de kern van mijn bestaan. Van schrijven word ik altijd blij. Hoewel ik op mijn eindexamen een tien kreeg voor mijn opstel, kwam het toen niet in me op dat ik daar mijn beroep van kon maken. Ik werd universitair docent vrouwenstudies in Amsterdam en Nijmegen en ik heb lange tijd als onderzoekster voor het NIOD gewerkt. Onderzoek en schrijven horen bij elkaar. Zeker als biograaf en wetenschapper. Je wilt de ware persoon laten zien. Dan moet je de diepte in en je bronnen zorgvuldig checken om jouw onderwerp recht te doen. Het besef dat ik een schrijver ben, is langzaam gegroeid in de afgelopen twintigjaar. Produceer eerst maar eens een stapeltje boeken. Je bent pas een schrijver als je een aantal boeken hebt geschreven.

Als jij aan Zutphen denkt dan…?
Word ik vrolijk. Als ik aan Zutphen denk dan zie ik de rivier, de uiterwaarden, de hoge luchten daarboven. Mijn man ziet het aan mij als wij samen met de trein reizen. Als we Apeldoorn gepasseerd zijn, ga ik ongemerkt rechtop zitten en begin ik te glimlachen: we gaan naar Zutphen! Hoe dichterbij we komen, des te breder de glimlach. Ik ben dol op Zutphen.

Bas Steman

Regisseur, presentator, ridder, dichter, schrijver. Bas Steman is het allemaal, maar schrijver voelt hij zich het meest. Hij voelt zich schrijvend net zo thuis in de wereld van sport als die van kunst en cultuur.

Ben je wat je doet?
Heel vaak wel. Ik doe alleen iets als het gevoel erachter klopt. Mijn journalistieke werk is gaandeweg op de achtergrond geraakt en mijn literaire werk is meer op de voorgrond getreden. Mensen raken met verhalen en ze tot nieuwe gedachten brengen, is wat ik heel graag doe. Ook als een van de 'ridders van Gelre', het televisieprogramma dat ik samen met collega-ridder René Arendsen maak voor Omroep Gelderland, wil ik aan mensen de geschiedenis en verhalen van deze streek vertellen, zodat het meer voor hen gaat leven. Het is onze missie om Gelre's bijzondere positie door de eeuwen heen de plek te geven in het collectieve geheugen die het verdient. Ons succes als 'Ridders' loopt een beetje uit de hand, we kunnen er niet mee stoppen, want de vraag blijft groot naar nieuwe afleveringen. Het leek ons leuk om de Gelderse geschiedenis op een luchtige, maar historisch goed onderbouwde, manier te brengen. Er mag gelachen worden.

Waar ben je het meest trots op?
Op mijn boeken. Ik ben er trots op, maar voel me ook nederig en dankbaar wanneer ik merk wat mijn boeken, in het bijzonder mijn laatste roman 'Morgan, een liefde' teweegbrengen. Je moet je voorstellen dat ik 14 jaar met dit verhaal heb rondgelopen. Je moet dan wel het vertrouwen blijven houden dat het er ook uit gaat komen. En op jongensleesclub Nescio, waardoor ik pubers aan het lezen heb gekregen. En dat Nescio mede leidde tot Nieuw Zutphens Peil, het literaire festival voor 700 scholieren dat afgelopen jaar werd georganiseerd. Dat is wat hoor, voor de stad.

Bas Steman houdt op 17 maart 2019 een lezing over zijn boeken en een signeersessie. Jolande Withuis zal dezelfde dag de Huizinga-lezing voordragen en eveneens een signeersessie geven. Kijk voor het actuele programma op www.museazutphen.nl.

Lees het hele interview in de publicatie die u ontvangt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers, te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.


Bas Steman. Foto: Pascale Drent
Jolande Withuis. Foto: Keke Keukelaar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant