Tijdens de uitreiking werd er flink gelachen. Foto: Henk Derksen
Tijdens de uitreiking werd er flink gelachen. Foto: Henk Derksen

Molenaar Dirk-Jan Abelskamp ontvangt lintje

Algemeen

WARNSVELD - Dirk-Jan Abelskamp (59) ontving donderdag 13 december een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen. Eerder dit jaar kreeg hij al via deze krant de Zutphense Leeuw. Dit jaar is hij veertig jaar molenaar van de Nooit Gedacht in Warnsveld.

Door Alize Hillebrink

Zijn collega's hebben de Nederlandse vlag gehesen in de wieken van de molen. Abelskamp is jarig vandaag maar heeft nog geen idee van wat hem te wachten staat. Op de eerste zolder van de Warnsveldse molen staan zo'n 75 mensen op elkaar gepakt en wachten in spanning op Dirk-Jan. Met een smoes is Abelskamp naar de molen gelokt. Groot is de opwinding onder de aanwezigen. Hij kan elk ogenblik arriveren.

Terwijl hij de smalle houten trap opklimt klinkt luid applaus. "Krijg nou wat," zegt de verbaasde Dirk-Jan terwijl hij om zich heen kijkt. "Welkom," zegt de gastvrouw. "Leuk dat je dat zegt in mijn molen," repliceert Dirk-Jan. Het is de molenaar ten voeten uit. De doorgaans welbespraakte Dirk-Jan krijgt een stoel toegeschoven en gaat ervoor zitten. Abelskamp is al sinds 1973 actief op de Nooit Gedacht. Na een aantal jaren stilstand van de Warnsveldse molen blies hij samen met zijn vader het monument nieuw leven in. Hij werd actief in het Gilde van Vrijwillige Molenaars, onder andere als instructeur. Dit jaar viert hij zijn 40-jarig molenaarsjubileum. Een mooi moment om een lintje te ontvangen.

In de Zutphense Leeuw van juli dit jaar sprak Abelskamp al over het molenvirus. Hij kreeg de liefde voor de molen met de paplepel ingegoten. "De molen is mijn passie." Zo'n achthonderd uur per jaar brengt hij door op de molen. "De molen is de tweede liefde van zijn leven," zegt burgemeester Vermeulen. "Ervan uitgaand dat je vrouw je eerste liefde is," zegt ze knipogend. "Die kwam later," antwoordt Dirk-Jan. Luid gelach klinkt onder de aanwezigen. De spanning is gebroken.
Serieus vervolgt Vermeulen: "De 'Abelskampmolen' is een ontmoetingsplek en dat komt mede dankzij jou. Deze tweede liefde deel je met zoveel anderen. Als opleider in het molenaarsvak heb je maar liefst 200 kandidaten geëxamineerd. Je doet zo ontzettend veel. Niemand doet tevergeefs een beroep op jou. Je bent technisch, praktisch, kundig en welbespraakt. Je liefde voor het vak deel je met anderen." Terwijl ze hem de versierselen opspeldt vertrekt Abelskamp geen spier. "Bedankt," zegt hij lachend. "Het was geen enkele moeite."

Dirk-Jan Abelskamp ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen. Foto: Henk Derksen
Burgemeester Vermeulen en Dirk-Jan Abelskamp na het opspelden van de versierselen. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld