Archieffoto het Warnshuus.
Archieffoto het Warnshuus.

Acties tegen sluiting bibliotheek en Warnshuus

Algemeen

WARNSVELD - Met de sluiting van de bibliotheek vrezen veel inwoners van Warnsveld en Leesten het einde van gemeenschapsorganisatie 't Warnshuus. Dorpsraad Warnsveld heeft in samenwerking met 't Warnshuus een petitie gestart voor behoud van de bibliotheek en 't Warnshuus.

Door Alize Hillebrink

"De bibliotheek en 't Warnshuus horen bij elkaar," zegt voorzitter Heleen Buijs van de Dorpsraad Warnsveld. "Wij zijn bang dat als de bibliotheek weggaat, ook 't Warnshuus moet sluiten en dat we dan ons geliefde buurthuis verliezen."

Volgens Buijs is er veel boosheid en onbegrip in Warnsveld en Leesten over het sluiten van de bibliotheek en daarmee 't Warnshuus. "Ook veel winkeliers zien het schrikbeeld voor zich," zegt ze. Ze vindt het 'onbestaanbaar'. "Dit kan gewoon echt niet, dat je dit bedenkt! Hiermee dupeer je zo'n grote groep bewoners van Warnsveld, Leesten en het buitengebied."

De dorpsraad vreest dat er straks niets meer over is van de voorzieningen die er jarenlang waren. "Eerder al werd de Burgerbalie gesloten en de Stedenbanden verbroken. Nu dreigen de bibliotheek en 't Warnshuus te verdwijnen," aldus de commissie.

Motie
De volledige oppositie heeft intussen een motie ondertekend 'Behoud noodzakelijke voorzieningen Warnsveld'. Deze zal worden aangeboden in de gemeenteraadsvergadering van 17 december. De partijen stellen voor een éénmalige bijdrage van € 50.000 te verstrekken aan Graafschap bibliotheken. Hiermee zou de vestiging tenminste tot en met juni 2019 open kunnen blijven en tegelijkertijd worden gezocht naar een structurele oplossing om 't Warnshuus en de bibliotheekfunctie in aangepaste vorm te behouden voor Warnsveld en Leesten.

Fractievoorzitter Ingrid Timmer van D66: "Er is meer tijd nodig. Als je per 1 januari de stekker eruit trekt kun je niet verwachten dat 't Warnshuus binnen een maand een nieuwe hoofdhuurder vindt, laat staan dat ze de exploitatie rond krijgt. Ons hoofddoel is behoud van 't Warnshuus."

Motie-Asscher
Timmer hoopt dat de bibliotheek in ieder geval nog een paar maanden langer open kan blijven. "Vorige week is in de tweede kamer een motie aangenomen van PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher waarin gevraagd wordt om maatregelen voor het behoud van bibliotheken in kleine gemeenten. "In het eerste kwartaal van volgend jaar wordt bekend of Warnsveld daar ook voor in aanmerking komt," zegt Timmer. Het zou zonde zijn als de bibliotheek er dan al niet meer is. We moeten tijd kopen. Het is een kwestie van politieke wil. Leegstand kost ook geld."

Tijdens een besloten bijeenkomst van 27 november vertelt Timmer zich erg boos te hebben gemaakt over de hele kwestie. "Linksom of rechtsom, er is totaal geen plan," zegt ze. Wethouders Werger en Ten Broeke waren bij deze bijeenkomst aanwezig. "Beide wethouders gaven aan dat zij het Warnshuus open willen houden en dat ze daarvoor gingen zorgen, maar hoe, dat weten we niet."

Op herhaaldelijk verzoek van deze krant was het college niet bereikbaar voor een reactie.

De handtekeningenactie is te vinden op www.petities24.com en de facebookpagina van 't Warnshuus. Ook liggen er formulieren in 't Warnshuus.


Lees ook het artikel op pagina 3 voor meer informatie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant