Programmamanager Ine Kamp:
Programmamanager Ine Kamp: "Een grote groep mensen is nu niet meer bereikbaar. En dan doel ik op de doelgroep die afhankelijk is van wieltjes; van kinderwagens tot rollators." Foto: Alize Hillebrink

Einde voor Warnsveldse bibliotheek

Algemeen

WARNSVELD - De deuren van de bibliotheek in Warnsveld gaan per 1 januari 2019 dicht. Directeur-bestuurder Gerard Huis in 't Veld van Stichting Graafschap bibliotheken spreekt van een zeer trieste situatie. De impact op de medewerkers is groot. "Er is veel emotie en onbegrip en frustratie."

Door Alize Hillebrink

De bibliotheekorganisatie heeft het al meerdere jaren financieel moeilijk. Sinds oktober 2017 is Graafschap bibliotheken al in gesprek met het college over een deugdelijke financiering. "Het vorige college vond dat het bibliotheekwerk op een goede wijze gefinancierd moest worden," vertelt Huis in 't Veld. "Het verraste ons dan ook zeer dat wij ook onderdeel uitmaakten van de bezuinigen."

Volgens Huis in 't Veld heeft wethouder Ten Broeke zich sterk gemaakt voor behoud van de bibliotheek. "Ik waardeer zijn pogingen om de bibliotheek en het Warnshuus open te houden, maar de meerderheid in het college heeft besloten. De financiële positie van de gemeente op dit moment is nou eenmaal beroerd."

Huis in 't Veld had graag tijd gehad om te onderzoeken welke vorm van dienstverlening nog wel mogelijk zouden zijn voor de Warnsveldse bibliotheek. Een voorstel hiervoor waarbij de bibliotheekvestiging nog een half jaar langer open zou blijven zou in totaal 100.000 euro kosten. Dit zouden de gemeente en Graafschap bibliotheken in cofinanciering moeten opbrengen. Echter, dit voorstel haalde het college dus niet. "Ik ben teleurgesteld, verdrietig en gefrustreerd. Dat er geen zicht is op een andere vorm van bibliotheekvoorziening kan ik niet begrijpen."

Ook programmamanager Ine Kamp is hoogst verbaasd over de sluiting. "Een grote groep mensen is nu niet meer bereikbaar. En dan doel ik op de doelgroep die afhankelijk is van wieltjes; van kinderwagens tot rollators. Een grote groep die nu niet meer bediend wordt."

Medewerkers reageerden boos en gefrustreerd volgens collega Barbara Deus. "Er zijn woorden gevallen die ik hier niet zal herhalen. Ikzelf vind het rücksichtslos. De lange termijn doet er blijkbaar niet toe. Straks zijn de bezuinigingsdoelen allemaal gehaald en waar staan wij dan als inwoners van Warnsveld en Leesten?"

Huis in 't Veld heeft nog een sprankje hoop op de Zutphense gemeenteraad. "En mogelijk komen er nog acties vanuit de bevolking van Warnsveld en Leesten."

Hein Brunsveld, fractievoorzitter van het CDA zegt verrast en teleurgesteld te zijn. "Dat het college juist die extra vraag voor financiën niet aan de gemeenteraad heeft voorgelegd vind ik heel kwalijk. Ik ga me er buitengewoon voor inspannen om de bibliotheek en 't Warnshuus in stand te houden."

Martijn Siemes van Burgerbelang noemt het 'uitholling van een van onze belangrijkste culturele instellingen'. "De Graafschap Bibliotheken is een hele effectieve combinatie tussen cultuur, scholing en persoonlijke ontwikkeling van mensen die moeilijk mee kunnen komen in de samenleving. Dat juist zij nu moet lijden onder bezuinigingen die ontstaan zijn in een hele andere sector is oneerlijk en onbegrijpelijk. Wij zijn dan ook zeer teleurgesteld en Burgerbelang zal zich niet neerleggen bij deze situatie. Wij gaan de komende dagen met betrokkenen in gesprek en blijven hoop houden op een positieve uitkomst."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant