Afbeelding

Uut 't Wald | Kuieren

Algemeen

Kuieren

Ik spreek dat taaltje van jullie niet, maar ik kan het heel goed verstaan. Ja, het komt nogal eens voor dat een Randstedeling dit tegen me zegt. En dan kan ik het niet laten. Vertaal de volgende zin dan maar eens, daag ik hem uit: 'Hee kuiert een mooi endjen oaver 'n paol hen'. En nee, natuurlijk weet hij dan niet wat ik zeg. Namelijk: 'Hij spreekt een aardig woordje Duits.' Want hoe kun je als Randstedeling nu weten, dat we hier met 'oaver 'n paol' het land aan de andere kant van de (al lang verdwenen) slagboom aanduiden. En evenzeer weten maar weinig mensen dat 'kuieren' in het Nedersaksisch praten betekent.
In de Achterhoek wordt het woord trouwens ook al lang niet meer gebruikt. Kuieren in de betekenis van praten staat nog wel in diverse Overijsselse en Drentse woordenboeken, maar in het WALD (het woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse dialecten) ben ik het niet tegengekomen. Althans niet in die betekenis. Natuurlijk staat kuieren er wel in (in het deel De Mens C om precies te zijn), maar dan als woord dat – ook in de Achterhoek – wordt gebruikt voor lopen. Een van de vele woorden die het Achterhoeks daarvoor kent. Daar kom ik volgende week op terug.
Nu we toch al dat kleine uitstapje naar buurland Twente hebben gemaakt, wil ik u dat prachtige woord niet onthouden dat Tukkers gebruiken voor telefoon. Zo'n apparaat heet in Twente een kuierdraod. Jongelui die alleen nog maar een smartphone gebruiken snappen daar natuurlijk niks van. Praten door een draadje?….

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant