Afbeelding

Column gedichten Mas Papo - Foto's

Algemeen

Foto's

Regelmatig bekijk ik foto's. Niet de foto's uit mij eigen album, maar foto's in fotoboeken van fotografen of via Pinterest op Internet. Foto's vertellen een verhaal. Het is het verhaal van de fotograaf, maar vaak kun je er je eigen verhaal bij denken. Het is vergelijkbaar met een gedicht. Een dichter probeert net als een fotograaf een beeld te schetsen. Het is het eigen verhaal van de dichter, maar laat ruimte vrij voor de fantasie van de lezer. Ook bij foto's wordt de kijker vrijgelaten om zijn eigen interpretatie te geven aan wat hij ziet, om er zijn eigen verhaal bij te denken. Het gezegde luidt niet voor niets dat een plaatje meer kan zeggen dan duizend woorden. En daar kan ik me (vaak) in vinden.

Ze werd al aangekondigd in deze krant. Fotografe Petra van Vliet, die sinds ruim een jaar woonachtig is in het oosten van het land, is de laatste maanden bezig geweest met een bijzonder project waarbij ze twintig Zutphense vrouwen naakt fotografeerde in haar monumentale gewelvenkelder. De expositie van deze foto's, genaamd 'Zutphense Welvingen' is te zien op 25 november van 12.00 tot 17.00 uur aan de Rodetorenstraat 16 (achter de even zijde van de Houtmarkt).

Over haar eerste expositie zegt ze: "Dit project is een ode aan de vrouw, mijn kelder en het prachtige Zutphen." Kopwit-dichter P.B. Kempe stuurde mij ter gelegenheid van deze expositie zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht 'Eiervrouw' dat hij ook zal voordragen, plus ander werk, op de opening van de expositie, die plaatsvindt op 24 november. De opening is overigens alléén voor genodigden.

Eiervrouw

(voor Petra van Vliet.
Zeer vrij naar Marcel Broodthaers)

Kelders zijn de grondslag. Zijn eieren,
die huizen baren: huizen die
vrouwen herbaren, o als eieren zo

naakt voor de lens welke schalen
krachtig doorboort door de wereld
aangebracht, hulzen als ont-aarde huizen

opengesteld voor het oog borende
tot in de levende dooiers,
vergaderd op de maat van de uitgetrokken Jazz.

P.B. Kempe, augustus 2018

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant