Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Henrieke Schoonekamp - Beste Sinterklaas

Algemeen

Beste Sinterklaas,

Welkom terug in ons koude kikkerlandje! Het is deze week ineens wel heel erg koud, dus uw timing is niet echt goed. Als ik het hele jaar lekker in Spanje zou wonen zou ik het niet in mijn hoofd halen om half november voor drie weken naar Nederland te gaan. Maar ja, u bent mij niet. U denkt vooral aan anderen en dan met name de kinderen natuurlijk. U vraagt niks voor uw verjaardag, u geeft alleen maar. Heeft u dan helemaal geen wensen? Niks wat u graag zou willen hebben? Of zet u wel uw schoen met een wortel erin voor de open haard en gebeurt er vervolgens helemaal niks? Ik zal u het adres van de Kerstman geven. Die krijgt hier in Nederland niet echt voet aan de grond, maar in andere delen van de wereld is hij erg druk met cadeautjes onder de Kerstboom leggen. Als u daar uw verlanglijstje dropt dan moet dat wel goed komen. Ik gun u gewoon ook wat.

Ik heb geen verlanglijstje. Nou ja, die heb ik wel, maar daar staan dingen op die u me niet kunt geven. En de Kerstman ook niet trouwens. Dit jaar dus geen liedjes voor de open haard of een wortel in mijn schoen voor het paard. Dat rijmt en da's het enige wat ik aan uw verjaardag doe.
Wist u dat u verantwoordelijk bent voor een flink aantal nieuwe Nederlandse woorden? Niet gek hoor voor een in Spanje wonende Turkse bejaarde man. Blokkeerfriezen en roetveegpieten onder andere. Ik ga daar niet verder op in, voor je het weet liggen hier de ruiten eruit en daar is het dus echt veel te koud voor. Ik heb op het NOS journaal gehoord dat uw aankomst dit jaar een stuk rustiger en vriendelijker is verlopen. Geen nieuwe woorden dus dit jaar.

En toch, als ik u was zou ik eens overwegen om de verjaardag in de zomer te vieren. In ons landje woont een man die via de rechter twintig jaar van zijn leeftijd af wil hebben. Dan moet u toch uw verjaardag in de zomer kunnen vieren? Dan is het veel leuker op een bootje op het water. Er zullen ongetwijfeld mensen tegen gaan protesteren. Maar zegt u nou zelf, een beetje olie op het vuur gooien is toch best leuk? Het is voor uw oude lijf een stuk aangenamer als het warmer is en het leidt wel lekker af van de discussie over de kleur van uw Pieten. En de pepernoten liggen toch al in de zomer in de winkel.

Succes hier in de kou!

Groetjes Henrieke

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant