Ossip Zadkine was meer dan alleen de maker van de verwoeste stad

Algemeen

GORSSEL - 'De verwoeste stad' is hét symbool voor het gebombardeerde stadshart van Rotterdam geworden en tevens een van de bekendste oorlogsmonumenten van West-Europa. Jaap Nijstad geeft op maandag 19 november een lezing over de maker, Ossip Zadkine, om 20.00 uur bij de Gorsselse Kunstkring.

Het beroemde beeld spreekt zeer tot de verbeelding en is gemaakt als oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De verwoeste stad is volgens Ossip Zadkine ontstaan toen hij in 1946 met de trein het door oorlogsgeweld gehavende Rotterdam binnenreed. Opvallend is vooral het gat in het midden van de romp: Rotterdam herkent hierin haar op 14 mei 1940 vernietigde stadshart. Het beeld bundelt belangrijke kenmerken van Zadkine's beeldhouwkunst: de menselijke figuur, een kubistische beeldtaal en de hevige expressie van emotie.
Maar Zadkine kon en is zoveel meer. Zijn werken vonden een plek in grote Nederlandse particuliere en museale collecties en naast Rotterdam zijn er ook beelden in de openbare ruimte geplaatst in Amsterdam, Apeldoorn en Arnhem. Een andere band met de Lage Landen blijkt uit zijn positie als leermeester. Reijers, Wolkers en Tajiri kwamen vanuit Nederland naar zijn atelier in Parijs om les te nemen. Maar bovenal is Zadkine een van de grote vertegenwoordigers van de internationale moderne klassieke beeldhouwkunst en heeft hij zijn plaats in de kunstgeschiedenis ingenomen naast coryfeeën als Moore, Marini, Hepworth en Lipchitz. Bij de tentoonstelling Zadkine aan Zee te Scheveningen zijn tot 3 maart 2019 ruim honderd beelden te zien van het werk van 'de meester van het modernisme'.

Locatie: Residentie de Roskam achter restaurant Loetje in Gorssel. De zaal is open om 19.30 uur. Niet-leden zijn welkom. Zij betalen 10 euro.


www.gorsselsekunstkring.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant