Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Henrieke Schoonekamp - Witte Lint the end

Algemeen

Witte Lint the end

Ja hoor, het gaat dan toch echt gebeuren. Het Witte Lint gaat ten gronde. Ondanks alle ontberingen van perenprachtkevers, droogte en verzakkingen was het een aantal dappere boompjes toch gelukt overeind en in leven te blijven. Maar ook deze dappere boompjes moeten nu het veld ruimen want die maken samen geen wit lint. En eigenlijk is het maar een zielig gezicht die eenzame dappere boompjes.

Ik kon het kunstwerk wel waarderen. Het was een keer wat anders dan anders. Dat het zo eindigde maakte ook nog eens dat Zutphen flink op de kaart werd gezet. Tot in Friesland en Amsterdam werd ik aangesproken over 'ons' mislukte Witte Lint.

Als straks de laatste boompjes weg zijn, zijn de rondwegen weer gewone wegen. Saai. Dat vind ook de provincie Gelderland en daarom is besloten dat er wat nieuws moet komen. Andere boompjes. En dat moeten dan bomen zijn die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn en niet te vreten zijn voor welk insect dan ook en schimmels moeten er ook niet in willen wonen. En het moet onderhoudsvrij zijn, het Witte Lint heeft immers al genoeg gekost en we zitten hier al tot onze nek in de schulden. Aan ons, de inwoners van de gemeente Zutphen is opgeroepen mee te denken hierover. Ik ben geen bioloog, integendeel. Ik ben een enorme plantenkiller, want ik doe alles fout met plantjes. Maar ik denk er toch over na. Er zijn genoeg bomen die langs wegen staan en die het prima doen. Zo moeilijk kan het dus niet zijn. Maar onderhoudsvrij? Ik kan maar één boom bedenken die aan alle eisen voldoet. Een slagboom. Maar ja, dan kunnen we helemaal niet meer doorrijden. Maar dan slaat mijn fantasie op hol.

Waarom zetten we langs de weg geen metalen palen. Metalen palen die door inwoners van de gemeente Zutphen in vrolijke kleurtjes zijn geschilderd. Toen de brug geschilderd moest worden bleek dat heel veel inwoners een kwast konden vasthouden en dit graag gratis en voor niks wilden doen. Boven op die palen dan een paar witte lintjes als eerbetoon aan het voormalig Witte Lint en bovendien wapperen die zo vrolijk in de wind. Hoe leuk is het als je Zutphen binnenrijdt langs je eigen paal? En om aan te geven dat Zutphen een kleurrijke gemeente is rijd je dan dus kleurrijk Zutphen in en uit. Dat we voor paal hebben gestaan met het Witte Lint, da's te makkelijk, die link maken we dan niet. Of we vertellen het gewoon niet verder. Heb ik nu teveel fantasie?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant