Veel belangstelling voor muziekconcours MBGF in Zutphen

ZUTPHEN - Maar liefst negentien muziekverenigingen nemen met in totaal CIRCA 950 muzikanten deel aan de concertconcoursen die op 17 en 18 november worden georganiseerd door de Muziekbond Gelderland-Flevoland. Daarvan zijn er 9 aangesloten bij de MBGF. De andere harmonie- en fanfareorkesten komen vanuit het hele land naar Zutphen, om in de Hanzehof muziek te maken. Deelnemers zijn op 17 november: Prinses Juliana Beekbergen, Excelsior Silvolde, AMVZ Zeewolde, VIVO Veessen, Caecilia Scherpenzeel, OBK Westervoort, De Bazuin Zwolle, Sint Joseph Oldenzaal, Sempre Crescendo Middelharnis en Harmonieorkest Vleuten; op 18 november: Dr. Schaepmanharmonie Tubbergen, Crescendo-Excelsior Nieuwleusen, Caecilia Schalkwijk, Concordia Wanssum, De Eendracht Haarlo, UDI Bemmel, Ons Genoegen Millingen aan de Rijn, Wilhelmina Easterein, Orpheus Tilburg. Entree bedraagt vanaf 12 jaar: acht euro. De aanvang van het concours is beide om 10.00 uur, zaterdag einde 19.45 uur en zondag 18.45 uur.

De concoursen die de MBGF organiseert zijn populair. Voor het voorjaarsconcours op 16 maart 2019 hebben zich elf orkesten ingeschreven en daarmee zit deze dag vol. Zelfs voor de concoursen op 23 en 30 november 2019 hebben zich nu al weer veertien orkesten vooringeschreven en ook voor het voorjaarsconcours op 14 maart 2020 zijn al twee aanmeldingen binnen. De Hanzehof is een prachtige locatie om te spelen, dat verklaart een deel van het succes. Ook de organisatie draagt hieraan bij. Henk Lensink en concourssecretaris Jannette Vos zijn hiervoor namens de Bond verantwoordelijk. Elk orkest krijgt een eigen gastheer of gastvrouw, die de leden de weg wijst. Leden van de Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Hengelo (Gld) begeleiden beide dagen de orkesten.

De jury bestaat uit Danny Oosterman, Tijmen Botma en Arnold Span. Zij hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend. Elk orkest wordt beoordeeld op items als intonatie, klankvorming en -balans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt, past bij het niveau van het orkest. Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een eerste, tweede, of derde prijs te behalen. De punten zijn belangrijk, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen. Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige opmerkingen, die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren. Los van het concours zelf is ook de voorbereiding van grote waarde. De muzikanten hebben zeer intensief op een aantal stukken gerepeteerd, waarbij alle puntjes op de i zijn gezet. In aanloop naar het concours hebben de orkestleden deelgenomen aan groepsrepetities, studieweekenden en/of try-outconcerten.


mbgf.nl

Meer berichten