Omid Nader leerde zichzelf ud spelen. Foto: PR
Omid Nader leerde zichzelf ud spelen. Foto: PR

Benefiet voor Omid

Zutphen - "Je hoeft hem maar één keer te ontmoeten en je bent verkocht". Merel Harkink, Merel Hubatka en Jacklyn Araf hebben Omid Nader in ieder geval in hun hart gesloten. Ze kunnen het niet verkroppen dat hun vriend nu onder erbarmelijke omstandigheden leeft in Duitsland. De Koerdisch/Irakese vluchteling woonde in Zutphen, maar moest terug naar Duitsland. In Zutphen was Omid actief, behulpzaam en beschikte hij over een groot netwerk. In Duitsland heeft Omid niets en mag Omid niets. De optimist van nature heeft nu nog maar heel weinig om naar uit te kijken en daarom hebben de dames een benefietfestival op poten gezet. Net als Omid vól muziek, gezelligheid en warmte. Op 17 november tussen 15.30 en 00.00 uur in 't Pakhuys (Berkelkade) en in Proeflokalen.

Door Meike Wesselink

Niet alleen de Merels en Jacklyn zetten zich belangeloos in. Veel ondernemers, vrienden, kennissen en contacten hebben de handen ineen geslagen om in korte tijd een bijzonder programma neer te zetten; een concert met aansluitend loterij én een dansfeest. Het concert in 't Pakhuys is een mooie mix van wereldmuziek, jazz, poëzie en hemelse hapjes. Televisieprominent Harm Edens praat de middag aan elkaar en Merel Harkink, Merel Hubatka, Ton-Herman Melis, Maaike Schoenmaker, Karianne Brouwer, Niek Hietbrink, Henk Gombert en Bashar Almashaan rijgen de draad van muziek en poëzie aaneen. De entree voor het concert bedraagt 15 euro. Daarin is ook inbegrepen een lootje voor de loterij, waar leuke prijzen worden verloot zoals een overnachting in een B&B en een lekker etentje.

Vanaf 20.00 uur draait deejay MPS Pilot zigeunermuziek, flamenco en Balkanbeats in Proeflokalen aan het Vispoortplein en kun je heerlijk opgaan in de moves. Ook hier weer lekkere drankjes en hapjes, waarvan de winst zo zinvol mogelijk wordt ingezet om Omid een minimaal bestaan te kunnen garanderen in Duitsland. De entree voor deze avond kost 10 euro.

Het AZC waar Omid terecht is gekomen is een voormalig SS-opleidingsinstituut. Tussenschotten en gordijnen fungeren als muren en deuren. Weinig privacy en rust dus. De meeste vluchtelingen zijn uitgeprocedeerd en de sfeer is er dus onprettig en onrustig. In Zutphen was Omid actief als vrijwilliger; hij kookte met Jacklyn, schonk koffie voor Buddy to Buddy en hielp iedere week de jazzavond in de kelder van Luxor voorbereiden. Waar Omid nu zit mag hij niets. Hij mag niet werken, hij mag niet studeren. Anderhalf uur per week krijgt hij Duitse les in het lawaaiige azc en daar moet hij het mee doen.

Omid leerde zichzelf ud spelen. Hij is zeer muzikaal en slorpte de muziek op totdat hij het zich had eigen gemaakt. Hij begeleidde het Bach-Bridges koor dit voorjaar, maar moest op de dag van het optreden Nederland verlaten. Het lukte de organisatie om Omid nog een week langer in Zutphen te houden. Omids ud is inmiddels onherstelbaar kapot. Zijn muzikale houvast is hij dus kwijt. Opbrengsten van het benefietfestival gaan op de eerste plaats naar een nieuwe ud voor Omid. Daarnaast hopen de organisatoren geld in te kunnen zetten voor fatsoenlijke Duitse les zodat Omid verder kan leren. Geld dat dan nog over is, wordt gebruikt om de kosten voor een advocaat te dekken.

Meer berichten