De gastvrouwen van De Bovenkamer maken stap voor stap kennis met de bank. Foto: Meike Wesselink
De gastvrouwen van De Bovenkamer maken stap voor stap kennis met de bank. Foto: Meike Wesselink

De Bovenkamer lab voor technologisch onderzoek

Algemeen

ZUTPHEN - De Bovenkamer, ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie is het komend half jaar proeflab voor onderzoek naar geluidsfrequenties en welbevinden van ouderen. Joeri Bonsel en Josef Rebbel van SPARKS ontwierpen een bank die voelbaar geluid afgeeft. Beginnend dementerenden kunnen tot ontspanning komen door plaats te nemen op de bank. Op 26 november onthult wethouder ten Broeke de bank, waarna het half jaar durende onderzoek bij De Bovenkamer van start gaat. Niet alleen vaste bezoekers zijn welkom, iedereen die geïnteresseerd is, kan komen kijken én deelnemen aan het onderzoek.

Door Meike Wesselink

Zo op het eerste gezicht is er niets vreemds te bespeuren aan de bank. Dat is precies de bedoeling; het moet niet afleiden. Even plaatsnemen en dan lekker blijven zitten omdat het zo ontspannen voelt. De Somasono, zoals de bank heet, laat mensen als het ware weer in hun lichaam komen. Beginnend dementerenden ervaren vrijwel constant stress omdat ze veel prikkels binnenkrijgen, maar ook opzoeken. Door geluid in bepaalde frequenties te laten horen en voelen op het rug- en het zitvlak van de bank, komt het lichaam centraal te staan en verdwijnen de andere zintuigen voor even naar de achtergrond. Josef Rebbel: "Als wij voor de prikkels kunnen zorgen, hoeven mensen er zelf niet meer naar op zoek. In het gunstigste geval blijven ze een tijdje ontspannen zitten op de bank. Ook voor een mantelzorger kan dat heel prettig zijn.
Joeri en Josef onderzoeken het komende half jaar welke prikkels en frequenties het meest prettige effect hebben op cliënten van De Bovenkamer. Het is de bedoeling dat vrijwilligers in staat zijn om de bank te bedienen en te weten wat goed werkt voor hun cliënt. De bank is zó gemaakt dat de mantelzorger er ook op kan zitten en al dan niet dezelfde prikkels kan ervaren. Joeri Bonsel: "Als vervolg van het onderzoek werken we met een tweetal instellingen samen waar cliënten verblijven die zwaarder dementeren en zo hopen we de bank steeds verder te kunnen ontwikkelen. De verzorgende speelt hierbij een belangrijke rol omdat zij feedback kunnen geven en goed kunnen signaleren hoe een cliënt de prikkels ervaart."


debovenkamerzutphen.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant