Foto:
Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Singlesday

Singlesday

Vroeg donker en hartstikke koud buiten. Dus terwijl ik sta te kokkerellen heb ik lekker de kachel aan en ook de radio. Muziek komt de woonkamer binnen, maar uiteraard ook het nieuws en reclame. Tijdens de reclameblokken hoor ik meermaals dat 11 november singlesday is en dat ik als single dan heel lief voor mezelf moet zijn en online moet gaan shoppen, want op die dag zijn er grandioze aanbiedingen die ik als single niet mag missen.

Singlesday, wat is dat nou weer voor onzin… En bovendien op 11 november. Die dag is al uitbesteed aan Sint Maarten. Deze heilige stond bekend om zijn vrijgevigheid en daarom mogen kinderen nu langs de deuren gaan om snoepjes te innen. Ik kan niet terugvinden of deze man single was, maar aangezien hij heilig is verklaard zal het wel. Maar online shoppen voor zichzelf kon hij destijds niet en gezien zijn reputatie zal hij het ook niet voor zichzelf gedaan hebben.
Op 11 november wordt ook het begin carnaval gevierd. Carnaval is een feest waarbij veel relaties stuk gaan. Maar er ontstaan er ook veel. Carnaval en singlesday rijm ik dus ook niet met elkaar. Ik denk er zo hard over na dat ik bijna de aardappelen aan laat branden. Gaat net goed.

Even later zit ik met mijn hapje aan de keukentafel. Ik open de laptop en goede vriend Google weet raad. In China is singlesday bedacht als tegenhanger van Valentijnsdag. En ze hebben gekozen voor 11-11 omdat er vier eentjes in staan. En op die dag moet je als single dus heel lief voor jezelf zijn en kapitalen online gaan uitgeven.

Ik denk hier even over na. Lief zijn voor jezelf, dat moet iedereen toch elke dag eigenlijk wel zijn, single of niet? Ik koop weleens bloemen voor mezelf. Ik maak ook weleens een uitgebreid ontbijtje voor mezelf en kook dan een eitje. En als ik mijn hele huis heb schoongemaakt, wat ik een vreselijk klusje vind, ben ik 's avonds heel blij met mezelf als ik in een schoon en opgeruimd huisje op de bank neerplof. En dan trakteer ik mijzelf op een goed glas wijn.

Carnaval vier ik niet. Kinderen zijn met Sint Maarten van harte welkom, zal zorgen dat ik wat lekkers in huis heb. Ik denk dat ik daar wel blij genoeg van word op singlesday. Buitenlandse feestjes, leuk hoor. Maar laat deze commerciële onzin maar in China blijven, het is hier al druk genoeg die dag met echt leuke dingen. En okee, een lekker wijntje voor mezelf. Of twee.

Meer berichten