Henk van der Linden. Foto: PR
Henk van der Linden. Foto: PR

Eerbetoon aan grondlegger van de Nederlandse kinderfilm

Algemeen

ZUTPHEN - Luxor Junior brengt in samenwerking met Eye Film Institute een eerbetoon aan de grondlegger van de Nederlandse kinderfilm: Henk van der Linden. Tussen 1944 en 1985 maakte de inmiddels 93-jarige Van der Linden het immense aantal van 81 films. Geen enkele andere Nederlandse filmmaker kan hem dat nazeggen. Een van die films was 28 jaar lang onafgebroken in de bioscoop te zien en ook daarmee heeft Van der Linden een record in handen. Een wereldrecord zelfs.

Tweeënhalf jaar geleden eerde Luxor deze bijzondere filmmaker met de Luxor Award en een feestelijke vertoning van de door Eye kersvers gedigitaliseerde film 'De avonturen van Pietje Bell' uit 1964. Nu zijn twee andere, onlangs gedigitaliseerde films aan de beurt om opnieuw op het grote doek te verschijnen.

Woensdagmiddag 14 november draait 'Vier rakkers en een oude jeep', en op 26 december is het de beurt aan 'De avonturen van een zigeunerjongen'. Twee oudjes uit respectievelijk 1959 en 1960. Maar het plezier waarmee Henk van der Linden zijn films maakte, spat nog steeds van het scherm af. Hij produceerde, schreef en regisseerde zijn films niet alleen zelf, hij verzorgde ook de decors, het camerawerk, het geluid en de montage, en als het nodig was acteerde hij ook nog.

Kaartjes à 6 euro aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant