Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Herfst

Algemeen

Herfst

Ja hoor, het is herfst. Dag mooie dagen! Anderhalve week geleden zaten we nog op het terras. Nu wil ik eigenlijk de deur al niet meer uit door de kou en in huis ga ik serieus de concurrentie aan met de Sahara. Hoe heter hoe beter. Zelfs konijn zit te bibberen in de kamer nadat hij naar buiten was ontsnapt en daar tot de conclusie moest komen dat kou en regen niet zijn ding zijn. Geen gezicht zo'n nat konijn.

Afgelopen weekend moest de klok weer verzet worden. M'n telefoon en laptop doen dat automatisch. En de klok hier aan de wand staat al weken op 05:47 uur. Nou was afgelopen weekend een goede reden om die klok van de wand te halen en er een nieuwe batterij in te doen, maar nee, het is er nog niet van gekomen. Ik ga namelijk altijd half in winterslaap in de herfst. Ineens heb ik veel minder puf om iets te doen. Als er een volgend leven bestaat dan kom ik terug als beer. De hele zomer mezelf lekker volvreten en rond hobbelen en als het koud wordt lekker dik maandenlang gaan slapen. En dan in het voorjaar weer slank wakker worden. Lijkt me geweldig.

Maar Halloween houdt ons wel wakker toch? Ik heb m'n eigen Halloween hier in huis. Nee, geen pompoenen enzo. Ik heb wat beters… Hele kuddes grote spinnen (ja die met die zwarte harige poten) hebben weer hun intrek genomen in mijn huisje. En die grote, die hoor je dus lopen over het laminaat. Tiktiktiktiktik doen hun pootjes. Poten bedoel ik. Echte horror: de slaapkamer binnen lopen en aan het plafond zo'n enorme joekel zien zitten. Zo ga ik niet slapen. Dus ik ga naar beneden om een glas te pakken om het beest te vangen en buiten te zetten. Heel snel ben ik weer boven, maar dan is spin weg. De ramen zijn dicht en ik heb de voordeur niet open horen gaan. Beest moet dus nog ergens in de slaapkamer zijn. Maar waar… Een flinke zoektocht volgt, maar ondanks zijn grootte is spin goed in verstoppertje spelen.

Uiteindelijk moet ik mijn zoektocht staken. Ik trek een paar keer het dekbed van het bed om zeker te weten dat hij (of zij) daar niet zit. Als m'n bed veilig is, zit er niks anders op. Ik sluit mezelf aan aan de nierdialyse machine. En lig dan negen uur letterlijk vast in het donker terwijl er ergens zo'n grote spin door m'n slaapkamer loopt. De volgende ochtend word ik wakker met meerdere muggenbulten en op de muur zie ik twee tevreden muggen zitten. Spin is nergens te bekennen. Hij was in ieder geval te lui om die muggen te vangen. Of hij vindt ze te klein en zit zich op te laden voor een blond hapje van 75 kilo. Is het al zomer?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant