Jaap Bosma geeft een demonstratie houtdraaien. Foto: Meike Wesselink
Jaap Bosma geeft een demonstratie houtdraaien. Foto: Meike Wesselink

Hout in al zijn toepassingen op Open Dag Hout in Hanzehal

Algemeen

ZUTPHEN - Al jaren wordt in de Hanzehal de jaarlijkse Open Dag Hout georganiseerd. Zo ook afgelopen zondag, 21 oktober. Halverwege de middag stond de teller al op de 1500 bezoekers. Veel mensen hebben dan ook iets met hout, dat in vele gedaanten op de beurs vertegenwoordigd is.

Door Meike Wesselink

Bijzonder is het om de verschillende inlandse houtsoorten uitgestald te zien liggen bij de stand van familiebedrijf Van Leersum; Europees eiken geschikt voor de scheepsbouw, esdoorn waarmee je mooie vloeren kunt leggen en notenhout om meubels mee te maken. Even verderop een ander bedrijfje gespecialiseerd in houtsoorten, ook exotische soorten. "We zijn een snoepwinkel van houtsoorten", lacht de dame achter de stand in de sportzaal.

Zo is er ook een aantal verenigingen van houtsoorten, houtdraaiers en muziekinstrumentenmakers die vertegenwoordigd is op de beurs. Interessant om te zien hoe bijna verdwenen historische muziekinstrumenten weer nieuw leven ingeblazen wordt door ze opnieuw te vervaardigen en er aandacht voor te vragen. Ook 3D-geprinte muziekinstrumenten staan ertussen. Prima te bespelen, zo blijkt.

En houtdraaiers. Veel houtdraaiers stellen hun kunsten tentoon op de beurs. Met geavanceerde draaibanken worden de mooiste kunstzinnige voorwerpen van hout gemaakt; beeldjes, schalen, tafelpoten. Het zijn veelal mannen die de kunst van het draaien bezitten. Sandra Witteman vormt daar een uitzondering op. Onlangs heeft ze besloten om haar werk als goudsmit vaarwel te zeggen en helemaal voor het hout te gaan. Verschillende cursussen volgde ze al, waarbij ze met vers hout lepels leerde maken, leerde hout draaien en kennis maakte met Fries houtsnijwerk. Hoe haar toekomst eruit komt te zien, weet Sandra nog niet precies, maar ze is vastbesloten er iets moois van te maken. Vandaag bemant ze de stand van haar collega-houtdraaier.

Ook Timmerman Koos is op de beurs vertegenwoordigd. De klusser bekend van zijn timmertips op YouTube heeft zelfs een impressie gemaakt van de Open Dag Hout in de Hanzehal.

Lijm, oud en nieuw gereedschap, houtsnijwerk en zelfs botenbouwers zijn er met hun scheepjes te vinden op de beurs voor de houtliefhebber. Lezingen, workshops, maar ook cursussen voor kinderen maken dat gezinnen zich deze dag uitermate goed vermaken in De Hanzehal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant