Uitdelen van Sheltersuits aan kinderen op Lesbos, winter 2017. Foto: PR
Uitdelen van Sheltersuits aan kinderen op Lesbos, winter 2017. Foto: PR

Modestudenten in actie voor vluchtelingen

Algemeen

ZUTPHEN – De studenten van de Mode-opleidingen in Zutphen hebben meegeholpen om drieduizend vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en in Duinkerke warm te houden deze winter. Afgelopen donderdag 18 en vrijdag 19 oktober gingen alle modestudenten aan de slag om Sheltersuits (jassen die ook als slaapzak dienen) te fabriceren. In totaal kwamen studenten van 11 ROC's door heel Nederland in actie. Sheltersuit is volledig afhankelijk van giften van donateurs, bedrijven, instellingen en particuliere fondsen. Deze actie was de landelijke kick-off van de donatiecampagne.

Honderden studenten van de mode-opleiding hebben twee dagen lang hun kennis in de praktijk kunnen brengen. De leerlingen werkten hiervoor samen, net als in een echte textielfabriek.

Ter voorbereiding op de actie heeft mode-ontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer de twee weken eraan voorafgaand op alle ROC's een 'inspiratiessessie' met de leerlingen gedaan. Bas vertelde over zijn werk als mode-ontwerper voor een goed doel, met staande ovaties en tranen in de ogen als gevolg. Bas: "Omdat ons werk zo dicht bij mode en textiel staat, raakt het de leerlingen enorm. Het is bijzonder om te zien hoe de leerlingen zich willen inzetten voor dit project. Uiteindelijk begint onze toekomst bij de jeugd." Maar niet alleen vanwege hun vakgebied zijn de leerlingen geraakt. "Tijdens de inspiratiesessies kwam ik erachter dat er veel leerlingen zijn die zelf gevlucht zijn voor de oorlog uit Syrië. Ik werd door hen persoonlijk bedankt met tranen in hun ogen. De emoties die er vrijkwamen, hun openheid naar mij, maar vooral die hoop die zij door ons initiatief kregen, raakte mij enorm." aldus Bas Timmer.

Donatiecampagne
Met deze donatiecampagne wil Sheltersuit de aandacht vestigen op de duizenden vluchtelingen die langs de grenzen van Europa vastzitten en de winter dienen te overleven zonder enige bescherming of dak boven hun hoofd. Het leed is ondraaglijk: kinderen zijn getraumatiseerd, raken hun ouders kwijt of bezwijken zelfs aan de gevolgen van de omstandigheden waarin ze verkeren. Met name het gebrek aan ruimte en beschutting kost mensenlevens. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is 'onhoudbaar' en 'mensonwaardig'. Sheltersuit start daarom een actie om 3000 Sheltersuits gefinancierd te krijgen voor de kerst. Deze worden uitgedeeld aan kinderen en kwetsbare ouderen. Mode-ontwerper Omar Munie, voormalig schaatskampioen Erben Wennemars, politica Jetta Kleinsma en MBO-raad voorzitter Ton Heerts verrichtten de kick-off van de actie.

"Wereldwijd worden miljoenen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Tegelijkertijd produceert de textielindustrie miljoenen kledingstukken waarvan er dagelijks velen in de verbrandingsoven belanden. Dat vind ik de omgekeerde wereld. Daarom maken wij Sheltersuits en bieden wij een oplossing voor mensen in nood. Wij zijn mensen die mensen helpen. Om ons doel te behalen, hopen we heel Nederland in beweging te krijgen." zegt modeontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer. Dit kan door dit bericht te delen en donateur te worden (kan via de website).

Sheltersuit
Een Sheltersuit is een duurzame jas waaraan een slaapzak geritst kan worden waarmee iemand beschermd is tegen barre weersomstandigheden. Het product is water- en winddicht en wordt o.a. geproduceerd door voormalige vluchtelingen in Nederland. Sheltersuit helpt hen daardoor aan werk. In drie jaar tijd heeft Sheltersuit meer dan 3000 daklozen en vluchtelingen warm kunnen houden met een Sheltersuit en zijn 15 mensen ge(re-)integreert en in dienst bij Sheltersuit. Verder zijn er inmiddels 100 vrijwilligers actief.

De beweging die de Sheltersuit teweeg weet te brengen heeft in 2017 de Dutch Design Award en in 2018 de German Design Award opgeleverd. Sheltersuit wordt gesteund door Start Foundation, Rabobank Foundation, Stichting DOEN, TenCate Outdoor Fabrics, COATS en 3M.


www.sheltersuit.com

De uit te delen Sheltersuits worden uitgeladen. Foto: PR
Uitdelen van Sheltersuits aan kinderen op Lesbos, winter 2017. Foto: PR
Sheltersuits zijn jassen die ook als slaapzak dienen. Foto: PR
De leerlingen werkten hiervoor samen, net als in een echte textielfabriek.  Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant