In Zutphen wordt momenteel de eerste Kaumera grondstoffenfabriek gebouwd. Foto: PR
In Zutphen wordt momenteel de eerste Kaumera grondstoffenfabriek gebouwd. Foto: PR

Dutch Design uit nieuwe grondstof uit afvalwater

Algemeen

ZUTPHEN - Drie jonge ontwerpers en de Nederlandse waterschappen presenteren vanaf zaterdag Dutch Design gemaakt van Kaumera, een nieuwe grondstof uit afvalwater (voorheen NEO-Alginaat). In Zutphen wordt momenteel de eerste Kaumera grondstoffenfabriek gebouwd. Ook in Epe komt er een. Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Billy van Katwijk en Jeroen Wand vonden alledrie een andere toepassing voor deze bijzondere grondstof: in porselein, textiel en houtverwerking. Het proces en het resultaat is te bewonderen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 20 tot en met 28 oktober.

De ontwerpers en de waterschappen, samenwerkend in de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF), willen met de samenwerking aandacht vestigen op het belang van een wereld met zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. De Nederlandse waterschappen zuiveren jaarlijks vele miljoenen kuubs afvalwater van huishoudens en bedrijven en werken op tal van manieren aan het omvormen van afvalwaterzuiveringen tot energie- en grondstoffabrieken, die schoon water, schone energie én waardevolle grondstoffen produceren. Eén van de veelbelovende grondstoffen, die nu succesvol uit het afvalwater gehaald kan worden, is de nieuwe grondstof Kaumera. Nederland zal in 2019 als eerste ter wereld Kaumera Nereda® Gum gaan winnen. Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe, TU Delft, Royal HaskoningDHV en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) werken samen aan het onderzoeken, winnen, verwaarden en vermarkten van deze duurzame grondstof.

Veelzijdige toepassingen
Kaumera betekent 'kameleon' in het Maori. De naam weerspiegelt de veelzijdigheid van het materiaal. Door de grondstof te combineren met andere materialen verandert het karakter van de stof. Kaumera is een versterker en verbinder. Het is waterafstotend én water absorberend. Hierdoor is de grondstof te gebruiken in de landbouw, beton en papierindustrie. De ontwerpers hebben nu ook inspirerende andere toepassingen ontdekt. Zo biedt het materiaal ook mogelijkheden voor verwerking voor keramiek, textiel en hout.

De realisatie van de grondstoffenfabriek in Zutphen wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van de Europese Commissie via het LIFE programma, het ministerie van Economische zaken via het programma DEI en de Provincie Gelderland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant