Stem op het Stuk van het Jaar uit Zutphen

 Een brief van 17 februari 1575 is de Zutphense inzending voor de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar'. Foto: PR
 Een brief van 17 februari 1575 is de Zutphense inzending voor de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar'. Foto: PR (Foto: )

ZUTPHEN - Een brief van 17 februari 1575 is de Zutphense inzending voor de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar'. Iedereen kan nu en tot en met 24 oktober stemmen op het stuk via stukvanhetjaar.nl/zutphen.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is Zutphen wisselend in handen van Spaansgezinde troepen en de opstandelingen. De belegeringen, inkwartiering van soldaten en financiële druk eisen hun tol. Het leed treft iedereen: de bewoners, de soldaten én hun families. Zo blijkt uit de brief van 17 februari 1575 uit het Oud Archief Zutphen. Dit archief wordt bewaard in het Regionaal Archief Zutphen.

Spoorloos
Konraedt Ziebeth, barbier en chirurgijn in het Hoogduitse leger schrijft aan Zutphen om enig bericht te krijgen van zijn zoon. Na in 1572 in Zutphen te zijn geweest met zijn regiment was Konraedt ziek geworden. Samen met zijn zevenjarige zoontje Johannes werd hij bij een boer in de buurt ondergebracht, maar bij het vertrek van zijn regiment, moest hij zijn zoon achterlaten. Het werd hem niet toegestaan om Johannes later op te halen. In de brief vraagt hij of de heren van Zutphen op een of andere manier in contact zijn geweest met zijn zoon. Als hij nog leeft, wil hij graag dat de jongen met de bode mee terug reist. Ook wil Konraedt degenen die hem verzorgd hebben, graag vergoeden. Helaas is (nog) niet bekend of vader en zoon ooit herenigd zijn.

Monnikenwerk
Een brief die zó dicht bij het persoonlijke leed tijdens de Tachtigjarige Oorlog komt, is elders nauwelijks te vinden. Door het monnikenwerk van vrijwilligers komen dit soort brieven boven water. Zij zetten de vrijwel onleesbare teksten om in leesbare letters zodat iedereen deze bijzondere verhalen kan lezen. Muzikant Wolfram Reisiger uit Zutphen haalde er inspiratie uit en schreef naar aanleiding van dit tragische verhaal, geheel in stijl, een smartlap met de titel Spoorloos.

Stemmen
Voor de verkiezing Stuk van het Jaar kunnen Nederlandse archieven hun meest boeiende, mooie en ontroerende schatten insturen. Het thema is dit keer Opstand. Stemmen kan in de Maand van de Geschiedenis, van 1 tot en met 24 oktober.

Klik op de link om de smartlap te horen én om te stemmen: www.stukvanhetjaar.nl/zutphen

Meer berichten