Harmke Schalkwijk en Marie-Nour Hartman onthullen het logo aan het Wöhrmannhofje. Foto: Willem Feith
Harmke Schalkwijk en Marie-Nour Hartman onthullen het logo aan het Wöhrmannhofje. Foto: Willem Feith (Foto: )

Logo terug in Wöhrmannhofje

ZUTPHEN - Het Wörhmannhofje heeft een oud logo terug. De oudste bewoner van het hofje Harmke Schalkwijk en Marie-Nour Hartman, dochter van Jos Hartman, de wethouder die in de jaren tachtig het hofje opende, onthulden dit. Wöhrmann & Zonen gaat sinds 2018 verder onder de naam 'Wilco'. Daarom schonk de firma het bedrijfslogo van de boekbinder en drukker aan het Erfgoedcentrum Zutphen. Samen met de bewonerscommissie van het hofje tussen Bakkerstraat, Kuijperstraat en Waterstraat is hiervoor een nieuwe bestemming gevonden.

Wöhrmann vestigde zich al in 1856 als boekbinder in Zutphen. In de periode 1905 tot 1981 zat het bedrijf op de plek waar nu het Wöhrmannhofje is. Daarna verhuisde het naar de Estlandsestraat. De gemeente kocht de panden aan, brak de bedrijfsgebouwen af en knapte de monumentale panden op. Zo ontstond, in 1983, het hofje. In hetzelfde jaar kreeg Wöhrmann het predicaat Koninklijk.

Het logo blijkt op het gesloopte pand op de hoek Waterstraat-Bakkerstraat te hebben gezeten. Het is nu geplaatst boven de poort op de witte muur in het oudere gedeelte van het Wöhrmannhofje. Het voormalige fabrieksgebouw was een "indrukwekkend productie- en kantoorgebouw", vertelde Hendrik Haafkens, het boegbeeld erfgoed van de gemeente, bij de onthulling. "In de 162 jaar dat het bedrijf al in Zutphen is, heeft het veel sporen nagelaten. Verhalen, gebouwen, archief en natuurlijk ook objecten."

Dit jaar attendeerde de heer Berentsen van Koninklijke Wöhrmann de gemeente op een ijzeren embleem van het bedrijf dat op de Estlandsestraat stond te verstoffen. Met de plaatsing van het logo heeft een stukje geschiedenis zijn plek teruggevonden naar het hofje. Schalkwijk werkte met veel plezier mee aan de onthulling. "Dit is een plek om met veel respect terug te denken aan de mensen die vanaf 1905 hier hebben gewerkt."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten