Foto:
Columns

Zwaleman | Bokbier

Bokbier

Ongetwijfeld zijn er weer tienduizenden bezoekers geweest, zondag op de Nationale Bokbierdag in Zutphen. En opnieuw was ik daar niet bij….

Volgens mij was het de 23ste editie dit jaar. Mogelijk is bij de eerste afleveringen de aankondiging aan mij voorbij gegaan, want ik woonde toen nog een aardig stukje van de Achterhoek vandaan. Maar zeker al een kleine twintig jaar neem ik me iedere herfst weer voor, om die Bokbierdag een keer mee te maken. Alleen… het komt er nooit van. Zelfs niet beroepshalve. In de bijna vijftien jaar dat ik als verslaggever in Zutphen werkzaam was had ik regelmatig weekenddienst en dan liep ik alle evenementen in de regio af. Maar het was of de duvel er mee speelde, ik hoefde nooit te werken in het weekend van het bokbierfestival.

Natuurlijk had ik er privé wel naar toe gekund. Maar de eerste tien jaar was er een heel goede reden om dat niet te doen. In die tijd woonde ik nog op een plek die op zondag volledig verstoken was van openbaar vervoer en bovendien niet op fietsafstand van Zutphen lag. En om nou met de auto te gaan en dan vervolgens geen biertje te kunnen drinken…

De laatste tien jaar kan ik met bus en trein naar de Hanzestad. Maar dan moet ik wel twee keer overstappen. Op de heenweg geen probleem, maar lukt me dat op de terugweg, na al die biertjes te hebben geproefd, nog wel?

Grapje hoor. Zo bont maak ik het nooit. En trouwens, ik hoef helemaal niet met het openbaar vervoer. Mijn lief zou met plezier met me meegaan en dan terugrijden. Maar het is er de laatste jaren nooit van gekomen, omdat de agenda steeds al iets anders, iets belangrijkers vermeldde. Bijvoorbeeld de verjaardag van een kleinkind.

Ditmaal was het een concert van de jonge sopraan Laetitia Gerards in de aula van crematorium Hart van Berkelland. Dat gooide wat mij betreft hogere ogen dan het bierfeestje in Zutphen. Niet alleen omdat ik Laetitia fantastisch vind (let op: die wordt nog wereldberoemd!), maar ook omdat tijdens het concert de video Do not sing to me, my beauty werd gepresenteerd. Een film die bedoeld is om klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. En die het regie-debuut is van de uit Neede afkomstige Marieta Landkroon. En laat die laatste nou een nichtje van me zijn…..

Ik stond trouwens zelf ook nog op het programma daar in het Hart van Berkelland, waar ik iets over de historie van de omgeving mocht vertellen. Maar ook zonder dat en zonder die familierelatie had ik de Bokbierdag graag laten schieten voor dit concert. Een biertje drinken, ach dat kun je altijd en overal wel. Dat hoeft niet zo nodig op die ene zondag in Zutphen. En eigenlijk is het toch een beetje flauwekul, dat bokbier-gedoe. Zo'n bijzonder biertje is die 'Bock' nou ook weer niet. En bij de koppeling aan oktober kun je ook vraagtekens zetten. Bij mijn plaatselijke grootgrutter tref ik in de schappen tegenwoordig naast de befaamde herfstbok ook zomerbok, lentebok en winterbok aan. De laatste, en dan zeker die van ons eigen Grolsch, vind ik zelfs de lekkerste van alle bokbieren die ik in mijn leven heb geproefd. En geloof me, dat zijn er heel veel geweest. Ondanks dat ik nog nooit op de Nationale Bokbierdag was.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen wil op termijn stoppen met het publiceren van de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten