Reumapatiënten hebben baat bij bewegen, zoals hier bij het zwemmen in Sutfene. Foto: PR
Reumapatiënten hebben baat bij bewegen, zoals hier bij het zwemmen in Sutfene. Foto: PR

Reumapatiëntenvereniging Zutphen viert zevende lustrum

ZUTPHEN EN OMSTREKEN – Het was de Zutphense reumatoloog Dick Siewertsz van Reesema die 35 jaar geleden het belang van een patiëntenvereniging zag en gaf de aanzet tot het oprichten van de Reumapatiëntenvereniging (RPV) Zutphen en omstreken. Zaterdag 13 oktober wordt het zevende lustrum gevierd met een gezellige middag voor leden en genodigden bij Zaal De Pauw in Warnsveld.

Door Liesbeth Spaansen

"Reumatoloog Siewertsz van Reesema is inmiddels met pensioen, maar nog steeds erg betrokken," weet tweede secretaris Jan Oonk. "Hij werkt zelfs nog een dag in de week in Delden. Daar beoordeelt hij röntgenfoto's."

Margot Oonk, die enige jaren bestuurslid is geweest, vertelt dat reuma wel honderd vormen heeft. "Artrose en Bechterew bijvoorbeeld, of Fibromyalgie. Reuma zit in gewrichten, spieren of pezen en heeft invloed op het dagelijks leven. Daarom is bewegen zo belangrijk en heeft de vereniging verschillende beweeggroepen. De RPV Zutphen is enkele jaren na de oprichting begonnen met bewegen in het zwembad van locatie Bronsbergen. In warm water, dat daar nog niet de temperatuur bood, die voor reumatherapie nodig is."

Naast het bewegen, stimuleerde reumatoloog Siewertsz van Reesema het lotgenotencontact. "Ervaring delen vond hij belangrijk. Hij was van het positieve denken: 'Je kunt altijd meer'," weet Jaap Huizinga, tweede voorzitter. "Hij wilde de kracht van positief denken aan mensen laten zien, en daar wilde hij in participeren." Patiënten en anderen sloten zich bij hem aan, waaronder de huidige voorzitter Jitske Lautenbach en voormalig bestuurslid Ria de Bie. Zij zorgden voor meer beweeggroepen. Leden kunnen zich voor deze beweeggroepen aanmelden. "Vaak loopt het via de huisarts en een doorverwijzing naar de reumatoloog. Wie dan van de RPV lid wordt, kan meedoen. Soms vergoedt de zorgverzekering een en ander. De RPV vraagt een kleine bijdrage voor de beweeggroepen. Om te kijken of het iets is, mag er twee keer op proef worden meegedaan."

De RPV groeide tot 82 leden in 2006, maar dat aantal nam twee jaar later een vlucht nadat in de nieuwbouw van Sutfene van het zwembad gebruik gemaakt kon worden. "Het water is in dit bad warmer en inmiddels hebben we meer dan 400 leden en zijn er 20 beweeggroepen. Voor zwemmen is de meeste animo met drie vrije zwemgroepen en tien therapeutische zwemgroepen. Daarnaast is er yoga, nordic walking, jeu de boule, koersbal, ai chi en tai chi." Ook zijn er, voor de eerste kennismaking met de vereniging, de maandelijkse inloop bijeenkomsten in Eerbeek, in het Tjark Rikscentrum en in Warnsveld, bij de Eekschuur. "De nordic walking groep loopt regelmatig op landgoed Het Velde in Warnsveld. Daar staan sinds juli twee bankjes die in overleg met en door Gelders Landschap zijn geplaatst. We zijn daar erg blij mee."

RPV Zutphen is aangesloten bij ReumaNederland. "Dit heette voorheen het Reumafonds," vertelt Jaap Huizinga. "De organisatie geeft subsidie voor de beweeggroepen, maar daar tegenover staat de verplichting om goede voorlichting te geven over reuma. Dat doen we graag op contactmiddagen en via het tweemaandelijkse blad Reumavaria."

De contactmiddag worden elke maand gehouden, twee keer per jaar een contactavond. Reumatoloog van Gelre ziekenhuis, dr. Van Woerkom is een terugkerende gast die vertelt over de laatste ontwikkelingen van bijvoorbeeld thema's als zelfstandigheid, de strijd tegen reuma, revalidatie en hulpmiddelen. Ook zijn er de nieuwjaarsbijeenkomst, de jaarlijkse reis, een seizoensafsluiting, vrijwilligersmiddag en de kerstlunch. Het dagelijks bestuur zorgt voor de activiteiten en voorlichting en heeft hulp van een groot aantal vrijwilligers. Voorzitter Jitske Lautenbach is aanspreekpunt voor vragen.

Het jubileumfeest is zaterdagmiddag 13 oktober, een dag na Wereldreumadag, een wereldwijd initiatief om aandacht te vragen voor mensen met reumatische en spieraandoeningen. Leden, vertegenwoordigers van zusterverenigingen en ReumaNederland en wethouders zijn uitgenodigd. De jubileumcommissie, Jaap en Ine Poorterman (activiteiten coördinator) en Joke Riethorst (bestuurslid) heeft een programma samengesteld. Eén tip van de sluier: de film over Reumapatiëntenvereniging (RPV) Zutphen en omstreken beleeft haar première.


www.reumavereniging-zutphen.nl

Meer berichten