Columns

Column Paul Bombeld - Koninklijk gestalk

Koninklijk gestalk

De ondernemersclub De Maatschappij organiseerde vorige week woensdag het jaarcongres in Twente. Om precies te zijn in de oude Stork-metaalgieterij in het centrum van Hengelo. Onder de noemer '150 jaar techniek in Twente' zijn ondernemers uit het hele land welkom. Als bestuurslid van het Zutphense departement schrijf ik me al ruim voor de zomer in. Jaarlijks is dit een aangenaam ondernemerstreffen.

Maar tijdens de zomerborrel bij Hotel Bakker in Vorden werd duidelijk dat Zijne Koninklijke Hoogheid koning Willem-Alexander het congres ook zou bezoeken. Hij is beschermheer van De Maatschappij. Tja, zo'n bezoek geeft vast een hoop koude drukte, maar ik besloot er toch maar het beste van te maken.
Tot twee weken geleden. Tijdens een fietstocht over de Sallandse Heuvelrug rammelde mijn telefoon. Armijn van Roon aan de lijn. 'Luister Paul, op woensdag 26 september organiseert Buddy to Buddy in Zutphen een bijeenkomst over de vraag hoe we nieuwe Nederlanders -lees vluchtelingen- beter in contact kunnen laten komen met bewoners en bedrijven. En ik zou het erg op prijs stellen als jij creatief met ons mee zou willen denken op welke manieren wij dat kunnen realiseren.' Nu ken ik Armijn al jaren, dus dan scheep je hem niet zomaar af. Uiteindelijk stemde ik in met de mededeling dat ik speciaal voor hem mijn bezoek aan de Koning in Hengelo zou afzeggen. En dat wist Armijn zeer te waarderen. 'Maar ons bezoek zal je ook niet tegenvallen', liet hij nog terloops weten.

En zo belandde ik vorige week woensdagmorgen rond een uur of half tien bij Buddy to Buddy in het Koelhuis in Zutphen. Het ontvangstcomité was hartelijk en bij de infobalie bleek dat er maar liefst twee naamkaartjes op mij lagen te wachten. Eentje met het onderschrift 'schrijver' en eentje met het onderschrift 'De Maatschappij'. Ik koos de eerste, want voor De Maatschappij moest ik eigenlijk in Hengelo zijn. Laat de koning het maar niet horen dat mijn voorkeur vandaag naar de nieuwe Nederlanders ging.

Even later heette een of andere gladde jongen -die zich dagvoorzitter noemt- ons op de eerste verdieping van harte welkom. Een van de volgende sprekers was Armijn van Roon namens Buddy to Buddy, een overigens zeer succesvol Zutphens initiatief. Hij liet terloops even weten dat de koning straks ook nog even aan zou schuiven. Willem Alexander? Hier ook al? Tja, voor de koning is het is eigenlijk een kwestie van even afslaan, op weg naar Twente, want daar moest Zijne Koninklijke hoogheid vanmiddag zijn. Dan ligt Zutphen mooi op de route. Kortom, het werd een bijzondere woensdag. Eerst met koning, dan zonder koning en tenslotte weer met koning. Waar ik was, was de koning plotseling ook. Ik voelde mij die dag dan ook een beetje koninklijk gestalkt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten