Willemijn Voorham en Armijn van Roon, oprichters Buddy to Buddy. Foto: Henk Derksen
Willemijn Voorham en Armijn van Roon, oprichters Buddy to Buddy. Foto: Henk Derksen

'Tijd en energie steken in dingen die de wereld een beetje beter maken'

Algemeen

ZUTPHEN - Volgens de oprichter van Stichting Buddy to Buddy is de oplossing voor integratie heel eenvoudig: Contact maken van mens tot mens. Een gesprek over een simpele formule met grote impact.

Door Alize Hillebrink

Drie jaar geleden laaide de discussie op met de komst van een asielzoekerscentrum in Zutphen. Armijn van Roon (34) en Willemijn Voorham (33) bogen zich over het integratievraagstuk en bedachten een formule waarbij nieuwkomers gekoppeld worden aan Zutphense inwoners en startten Buddy to Buddy. En het bleek een succesformule. Inmiddels zijn er zo'n 700 buddy's aan elkaar gekoppeld. In navolging van Zutphen zijn er in Breda en Utrecht zijn ook Buddy to Buddy-organisaties opgericht. Van Roon: "In totaal hebben we al 1200 buddy's gekoppeld."

Nederland als eiland
Nieuwkomers komen heel moeilijk in contact met Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van de Correspondent in 2016. Neem voormalig vluchteling Mariam. Ze is hoogopgeleid, sociaal, spreekt de taal, maar komt maar niet in contact met Nederlanders. Van Roon: "Iemand zei eens tegen mij: "'Leven als voormalig vluchteling in Nederland is als leven op een eiland.' Het blijkt heel moeilijk voor vluchtelingen om contact te maken met Nederlanders. 95% van hen geeft aan graag meer Nederlanders te willen ontmoeten, maar dat het niet lukt om contact te maken."

Elkaars wereld verrijken
Het geheim van Buddy tot Buddy is volgens Van Roon dat het geen hulpverlening is. "Een buddy is geen hulpverlener. Er hoeft geen doel bereikt te worden. Je doet wat je leuk vindt in het contact met elkaar. Zo zei een Nederlandse Buddy laatst: 'Ik kan van betekenis zijn door mezelf te zijn'."

Buddy's volgen een vast traject van vier maanden met momenten van intervisie. Alles is gericht op gelijkwaardigheid en gemeenschappelijke interesses. Overbruggen van cultuurverschillen. Van Roon benadrukt: "Lichtvoetig en laagdrempelig. Elkaars wereld verrijken."

Het idee is dus simpel, van mens-tot-mens-contact. Van Roon: "De impact die de buddy to buddy-formule heeft op de nieuwkomers en heel groot en tegelijkertijd heel simpel. Voor beide kanten is het leuk, dat betekent win-win. Dingen winnen door simpele dingen te doen. Ik steek graag mijn tijd en energie in dingen die de wereld een beetje beter maken."

Het vluchtelingenvraagstuk is groot en lijkt onoplosbaar. Van Roon: "Ik vergelijk de samenleving weleens met een lichaam. Heb je daarin woekercellen, dan word je ziek. Deze metafoor vind ik interessant. In het publieke debat heb je soms koortsachtige reacties als stenengooien en varkenskoppen bij asielzoekerscentra. De reactie van het lijf is dat iets vreemds in zich heeft. Bij ontmoeten valt dit allemaal weg. Het gaat om verbinding. Het vergroot mijn wereld ook. Op individueel niveau, maar ook in de samenleving."

Buddy to Buddy
Stichting Buddy to Buddy is een jonge ondernemende organisatie. Naast het koppelen van inwoners aan vluchtelingen wil de stichting betrokkenheid en het begrip van Nederlanders vergroten. Buddy to Buddy is inmiddels actief in Zutphen, Breda en Utrecht. Momenteel zijn er gesprekken met Apeldoorn en Den Haag en zijn er contacten met Duitsland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant