Energienota's (facturen) kunnen best ingewikkeld zijn. Foto: PR
Energienota's (facturen) kunnen best ingewikkeld zijn. Foto: PR (Foto: )

Uitleg over ingewikkelde energienota's

ZUTPHEN - Energienota's (facturen) kunnen best ingewikkeld zijn. Energieadviseur Dik Matthes van Matthes Advies legt daarom op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober aan iedereen uit hoe het in elkaar steekt. Kom dus tussen 10.00 en 17.00 uur met je nota naar de Energiewinkel aan de Overwelving 10.

Dik: "Veel mensen snappen bijvoorbeeld het begrip vastrecht of vaste leveringskosten niet. Het klinkt als iets dat bij alle maatschappijen gelijk is, maar dat is niet het geval. Het gaat om de overheadkosten die bedrijven doorrekenen. Dat is bij ZutphenEnergie bewust laag, namelijk 0,098631 cent per dag. Door te kiezen voor een laag vastrecht en iets hogere stroomkosten, zorg je dat mensen bewust omgaan met energie. Wij helpen mensen met besparen, zodat de rekening evengoed omlaag gaat."
Ook het verhaal rondom energiebelasting is niet eenvoudig, maar goed om te begrijpen. Vooral voor mensen die salderen (hun eigen opgewekte stroom verrekenen met hun verbruik) of meedoen aan postcoderoos projecten zoals de Zutphense zonneparken, profiteren van belastingvoordelen. Hoeveel, dat legt Dik graag uit. Iedereen is welkom om even met zijn factuur binnen te lopen, ook klanten van andere energieleveranciers. Dik Matthes helpt met inzicht, waardoor je bewust kunt kiezen.

ZutphenEnergie is het lokale energiebedrijf van Zutphen. Zonder winstoogmerk helpt ZutphenEnergie de stad energieneutraal te worden (www.zutphenenergie.nl)

Dag van de Duurzaamheid
Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op woensdag 10 oktober, staan er volop activiteiten op het programma in de gemeente Zutphen. Er is een informatief ontbijt en de hele dag is er van alles te doen rondom de energietransitie, duurzaamheid en de overgang naar aardgasvrij. Een grote avond in de Burgerzaal sluit de Dag van de Duurzaamheid af. Kijk voor de laatste informatie over het programma op de website.


zutphen.nl/zutphenvandetoekomst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden