Afbeelding

Column Paul Bombeld - De Zutphense minibus

Algemeen Columns

De Zutphense minibus

Midden in de zomer, ergens in de binnenlanden van Thailand verschijnt er een bericht van de redactie van het Contact op mijn scherm. Een vriendelijk verzoek van redactrice Liesbeth of ik contact wil opnemen met Wim Backers uit Warnsveld. Zijn 06-nummer staat erbij. Ik stuur een bericht terug: 'Bellen lukt niet vanuit Thailand, wil je Wim even laten weten dat ik eind volgende week weer terug ben in Nederland'.

Een aantal weken later neem ik plaats in de binnentuin van St. Elisabeth in Zutphen. De oude stadsmuur houdt ons lekker uit de wind, de zon staat hoog aan de hemel. Met een lekker kopje koffie is het historisch genieten. Tegenover mij zit Wim, naast hem Korine Tadema en aan de andere kant van de tafel Kees Lustenhouwer. Als drie musketiers hebben zij zich het lot aangegrepen van -vaak oudere- mensen die slecht ter been zijn. Want dan raak je al snel in een isolement. Het drietal stelt zich de vraag welke bijdrage zij kunnen leveren om deze mensen weer een stuk mobieler te maken. 'Hoe krijgen we een oudere dame uit de Zuidwijken of Warnsveld op een betaalbare wijze zonder obstakels in de binnenstad? Gewoon om eens een boodschap te doen of een kopje koffie te drinken. Maar zelfs als je woont aan de rand van de binnenstad vormen al die historische klinkertjes in de straten een enorme hindernis.'

Voor velen onder u is mobiel zijn de gewoonste zaak van de wereld. Maar voor mensen die slecht ter been zijn, zijn winkelcentra vaak heel ver weg. Zij springen niet even op de fiets en een stuk lopen zit er ook al niet meer in.

Het trio Wim, Korine en Kees hebben hun zinnen gezet op een elektrische minibus die op vaste tijden langs haltes in de hele gemeente rijdt. En de vraag luidt deze ochtend of ik in mijn column eens aandacht wil besteden aan het Stap in Stap uit-project.

Inmiddels heeft het drietal een leverancier van elektrische voertuigen gevonden, gewoon in de Achterhoek. En er is inmiddels een lijntje gelegd naar de provincie Gelderland met de vraag om een financiële bijdrage. Want zo'n wagentje kost een hoop centen, maar dat mag niet resulteren in een hoge ritprijs. Binnenkort praten de initiatiefnemers met het college van B&W in Zutphen. Het lokale vervoersplan moet voor iedereen betaalbaar zijn. En de eerste vrijwilliger is oud-wethouder Coby Pennings. Zij wil best enkele dagdelen chauffeur zijn. Chapeau!

En nu zoeken de initiatiefnemers nog creatieve meedenkers. Mensen die verstand hebben van personenvervoer of ervaring in het binnenhalen van subsidies of sponsorgeld. Of ik dat in de krant wil zetten. Nou, dat doe ik deze week met heel veel plezier.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant