Gerard Huis in 't Veld directeur en Barbara Deuss, programmamanager Graafschap Bibliotheken voor de bieb in Zutphen. Foto: Alize Hillebrink
Gerard Huis in 't Veld directeur en Barbara Deuss, programmamanager Graafschap Bibliotheken voor de bieb in Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Bezuinigingen betekenen mogelijk sluiting bibliotheek Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - De bezuiniging van ruim 13 miljoen euro die de gemeente Zutphen wil doorvoeren zal iedereen gaan voelen, maar de grootste klappen vallen in het sociaal domein. Ook de OZB gaat fors omhoog. Wethouder Ten Broeke acht het verder mogelijk dat de bieb in Warnsveld niet open kan blijven. Volgens directeur Gerard Huis in 't Veld is het echter realistischer dat de Zutphense bibliotheek gaat sluiten.

Door Alize Hillebrink

Donderdagochtend 6 september werd het pakket met financiële maatregelen bekendgemaakt. "Onze ambtenaren hebben niet stilgezeten deze zomer", zegt wethouder financiën Harry Matser. "Met trots presenteren we onze meerjarenbegroting die we in 2022 sluitend hopen te hebben." Zijn inleiding klinkt mooi, maar dan wordt het algauw serieus. Wethouder Mathijs ten Broeke: "De bezuinigingen in het sociaal domein zijn het forst. De subsidiepot van het sociaal domein is zes miljoen. Dat willen we met 1,2 miljoen naar beneden brengen."

'Sluiting bibliotheek Zutphen'
Het betekent ook dat de bibliotheek een groot deel van haar subsidie moet inleveren. Een vermindering van 1,5 ton op een totaal van negen ton per jaar. "Het kan er toe leiden dat de vestiging in Warnsveld niet open kan blijven", zegt wethouder Ten Broeke. Het viel directeur Gerard Huis in 't Veld van stichting Graafschap bibliotheken rauw op het dak. Huis in 't Veld is al langer met de gemeente in gesprek om er juist 1,5 ton subsidie bij te krijgen. "Het betekent dus in feite dat we een tekort hebben van drie ton. Daarmee is sluiting van de bibliotheek Zutphen zelfs realistischer dan sluiting van de bibliotheek in Warnsveld." De bibliotheekmedewerkers hebben geschrokken en teleurgesteld gereageerd. Huis in 't Veld: "Zo'n bericht, uitgerekend in de Week van de Alfabetisering, hoe verzin je het! Ik hoop dat de gemeenteraad hier niet mee akkoord gaat."

Perspectief
Ook directeur Jorinde Klungers van Perspectief Zutphen is ontdaan. "Een bezuiniging van ruim tien procent op onze subsidie betekent 3,5 ton vanaf 2020", zegt ze. "We vinden het absoluut niet verstandig. De gemeente denkt aan verschuiving van maatwerkvoorzieningen naar het 'voorveld'. Inwoners moeten zaken meer op eigen kracht oplossen in hun eigen netwerk of via eigen voorzieningen, wíj zijn daarin juist een belangrijke voorziening!"

OZB en Zutphenfonds
De OZB voor niet-woningen wordt verhoogd met 17,5 procent en voor woningeigenaren met 7,5 procent. "Dat kan fel overkomen", zegt wethouder Annelies de Jonge. "Daarentegen heeft de gemeente Zutphen sinds 2012 al geen verhoging meer ingevoerd." Ongeveer 2,5 procent daarvan, circa een halve ton, gaat in het Zutphenfonds dat uiteindelijk weer terugvloeit in de samenleving. Met de oprichting van het Zutphenfonds vervalt de omstreden reclamebelasting voor ondernemers.

Vastgoed
Ook wil de gemeente een deel van haar vastgoed afstoten en zullen nieuwe wethouders per 1 januari 2019 tien procent salaris inleveren.

Niet over één nacht ijs
Bezuinigen betekent keuzes maken, aldus de gemeente. "We hebben de tijd genomen", zegt wethouder Laura Werger. "Elkaar diep in de ogen gekeken en alles door gediscussieerd. Dit gaat niet over een nacht ijs." De gemeente wil minder organiseren, meer faciliteren. Matser: "Van zorgen vóór, naar zorgen dát kwetsbare inwoners, groepen kunnen blijven meedoen. En daarbij structureel onze baten en lasten in evenwicht houden." Werger: "Ik geloof dat we dit met z'n allen kunnen."
De bezuinigingsvoorstellen worden 13 september besproken in de gemeenteraad.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld