Afbeelding

Column Paul Bombeld - Waterpomp

Algemeen Columns

Waterpomp

Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik een rondleiding kreeg bij het waterpompstation 't Klooster tussen Hengelo, Ruurlo en Zelhem. Ik was diep onder de indruk van de ongelofelijke hoeveelheid water die daar wordt gewonnen. Ieder uur maar liefst 500-duizend liter. Al dat water wordt gezuiverd en via het leidingennetwerk naar huizen en bedrijven gepompt. Menigeen besproeide deze zomer de tuin er mee. Zonde van al dat zuivere water, dat kan toch anders. Daarom heeft de familie Bombeld sinds enkele jaren een eigen puls. Een eigen bron die meer dan voldoende water levert voor de tuin. Ook als het heel erg lang, heel erg droog en warm is. Zoals deze zomer dus.

Onze eigen waterbron werd aangelegd door de 'jongens van Jan de Wit'. U kent ze wel, niet lullen maar poetsen. Met donderend geweld parkeerden ze een enorme tractor met een gigantische giertank op de oprit. Ik keek een beetje bezorgd naar het opperhoofd in blauwe overall. Maar die bleef rustig. 'We hebben de tank gespoeld, er zit nu water in.' Nu had ik geen water besteld, maar hield wijselijk mijn mond. Het zal wel. De blauwe brigade had een paar lange stalen buizen bij zich die ze bevestigden aan de slang die met de giertank verbonden zat. 'Waar moet dat ding komen?' Ik wees een plekje achter de containers aan. 'Kan dat daar? Zit daar wel water?' 'Als we daar met de slang kunnen komen is het goed en als er geen water zit dan gaan we dieper, net zo lang tot er wél water zit.'

Het was mij duidelijk, deze knapen zijn niet van de problemen. De lange stalen pijp werd met vereende krachten rechtop gezet, de tractor begon te brullen en een ongelofelijke hoeveelheid water spoot een gat in de bodem. Toen de pijp bijna geheel in de aarde verdwenen was, trokken ze hem weer voorzichtig naar boven. In het gat dat was ontstaan werd een kunststof drainagepijp van een meter of acht geschoven. En sindsdien hebben we een eigen bron met kraakhelder grondwater. Ik heb voor u nog even gemeten hoeveel water ik per uur oppomp. Dat is bijna 2000 liter met een elektrische pomp die per uur 12 cent aan stroom verbruikt. Dat was dus lekker sproeien deze zomer. Onze tuin is een groene oase.

Na afloop bood ik de 'jongens van Jan de Wit' koffie aan. We zaten op het terras, de koffie smaakte prima en de gevulde koeken gingen er gemakkelijk in. Alleen… dit soort knapen is niet van de communicatie. Tot de koffie op is, kijken ze maar een beetje voor zich uit. 'Bedankt, wie goat weer.' Een minuutje later brulde de tractor van de oprit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant