Afbeelding

Column Paul Bombeld - Kampeer-ideeën in Zutphen

Algemeen Columns

Kampeer-ideeën in Zutphen

Enige tijd geleden werd ik in Warnsveld aangesproken door een man. 'Weet u waar u eens over moet schrijven? Over de gemeente Zutphen en weerstand tegen kampeerders. Particuliere initiatieven worden door deze gemeente keer op keer gefrustreerd. Er komt niets van de grond.'

Hij vertelde over zijn idee om bij de nieuwe jachthaven ook een paar camperplekken te realiseren. De voorzieningen in de vorm van toiletten, douches en stroomvoorzieningen zijn er toch al. En zo positief als hij is stuurt hij de gemeente zijn prachtige idee om meer toeristen naar de Hanzestad te lokken. Maar hij krijgt geen antwoord. Onze creatieve denker en rasoptimist stuurt de mail opnieuw. En wat denkt u? Inderdaad, wederom geen enkele reactie. De gemeentelijke kampeer-mijnheer is blijkbaar te druk. Teleurstellend. Omdat ik het eigenlijk best wel een goed idee vind, stuur ik het plan opnieuw naar de gemeente. En daar kennen ze mij wel, dus er komt snel een reactie: ongewenst. En daarna ontstaat er een mailwisseling. Ik geef aan dat bij de herinrichting van de IJsselkade de -zeer populaire- camperplaatsen gaan verdwijnen. Omdat er blijkbaar veel belangstelling is, siert het de gemeente om een alternatief te bieden bij de nieuwe haven. En het past ook nog eens prima binnen het beleid van de gemeente om meer toeristen naar de Hanzestad te lokken. Kortom, doe niet bij voorbaat negatief, maar denk er eens grondig over na. En daarna wordt het plotseling stil. De kampeer-mijnheer van de gemeente antwoordt niet meer.

Maar op het 's Gravenhof hebben ze op een of andere manier een hekel aan kampeerders. Jaren geleden kwam ik al eens met een plan om op de voetbalvelden tussen de IJssel en de Laan naar Eme een stadscamping te beginnen. Omdat het er indertijd naar uitzag dat het terrein maximaal tien jaar beschikbaar zou zijn, moesten er tijdelijke maar vooral keurige sanitair blokken komen. Een Zutphense stadscamping op loopafstand van de prachtige historische binnenstad en op de grens van Veluwe en Achterhoek. Dit zou een toppertje worden. De plannen zagen er fantastisch uit. Er was echter een probleem, er was een geitenwollerig alternatief plan voor deze plek dat veel beter scoorde op het gemeentehuis: door onkruid omgeven biologische volkstuintjes. Interessant, laatst kon je daar zelfs ook nog dierenhuiden weven. Mij lijkt dat tamelijk zinloos, maar volgens de ambtenaren paste dat beter bij de Zutphen dan een succesvolle stadscamping. Kortom: afgewezen.

Tenslotte nog even terug naar het idee om de camperplekken van de IJsselkade te verplaatsen naar de Noorderhaven. Na maanden wachten komt er toch nog een reactie van de gemeentelijke kampeermijnheer. 'De camperplekken achter het politiebureau gaan helemaal niet verdwijnen.' Ik zak bijna door de grond. Zucht, dat was de vraag helemaal niet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant