Afbeelding

Vakantievierders in Zutphen (4)

Algemeen Columns

Vakantievierders in
Zutphen (4)

Toeristen weten Zutphen steeds beter te vinden. Maar waar komen ze vandaan, wat gaan ze doen en wat vinden ze van de stad? Paul Bombeld gaat deze zomer vier weken lang op zoek naar het verhaal achter bestemming Zutphen. Deze week: campinggasten uit Vorden.

Het is druk in de stad. De terrasjes zijn goed gevuld, vandaag heeft niemand haast. In de VVV-winkel op de Houtmarkt kom ik Mieke en Dick tegen. Beiden 72 jaar en afkomstig uit Schiedam, een leuk stadje onder de rook van Rotterdam. Maar Mieke en Dick houden ook van de Achterhoek en komen hier ieder jaar vakantie vieren. Op 19-jarige leeftijd ging Dick al met zijn ouders kamperen op de inmiddels legendarische camping Ruighenrode bij Lochem. Maar Ruighenrode is Ruighenrode niet meer. Zes jaar geleden kregen de laatste kampeerders een brief dat het was afgelopen met de tent en caravan. Voortaan richt het park zich nog alleen op vakantiehuisjes. De caravan werd verplaatst naar camping De Vlinderhoeve in Kring van Dorth. Maar daar herhaalt zich de geschiedenis en nu staat hun caravan voor het tweede seizoen op De Goldberg in Vorden. Voor wie het niet weet, direct aan de rand van het Grote Veld. Voor 1300 euro heb je daar een prachtplekje van eind mei tot oktober. Tussentijds gaan de Schiedammers maar een paar keer terug naar huis.

De dag begint traag voor administratief medewerkster Mieke en schooldirecteur Dick. Om tien uur staan ze op. Na het ontbijt is er een koffierondje en om een uur of twee stappen ze op de fiets. En vandaag is Zutphen de bestemming. Er is hier toch op donderdag markt? Dat klopt, maar alleen op donderdagmorgen. Ik adviseer ze vooral op een zonnige zaterdag terug te komen. Een markt boordevol gezelligheid, een klingelend carillon en gezellige terrasjes. Daar kunnen Schiedam of Rotterdam zeker niet aan tippen. Maar Mieke en Dick zijn geen stadsmensen. In een museum zul je ze niet snel zien, maar in de natuur des te meer. 'We fietsen regelmatig knooppuntroutes. Al fietsend hebben we al een groot deel van de Achterhoek gezien.' Koken in de caravan doet het echtpaar zelden. Meestal gaan ze uit eten. In Vorden zit een eettentje waar ze voor een tientje dagelijks een heerlijk maal voorgeschoteld krijgen. Voor dat geld zetten ze de pannen niet meer op het vuur.

'Mijn vader heeft ook nog een tijdje in Zutphen gewoond', vertelt Dick plotseling. 'Hij was gevangenisbewaarder. En na zoveel jaren trouwe dienst werd je gepromoveerd. Maar dat betekende ook dat je van standplaats moest veranderen. We hebben wel eens in Zutphen gezocht, maar zijn huis hebben we nooit meer kunnen vinden. Toch blijven we hier komen, zelfs na 53 jaar.'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant