De Bioakker met mislukte teelt van sla door extreem hoge temperaturen. Foto: PR
De Bioakker met mislukte teelt van sla door extreem hoge temperaturen. Foto: PR (Foto: )

Bioboer Zutphen bedenkt actie om financiële strop door droogte te overbruggen

ZUTPHEN - Op dit moment wordt het voortbestaan van veel agrarische bedrijven in gevaar gebracht door de extreme droogte. Zo ook bij Bioakker in Zutphen. Daarom komt Jan van Arragon van Bioakker met een eigen actie om de financiële strop van de huidige extreme droogte te overbruggen. Hij vraagt zijn klanten om een financieel voorschot in de vorm van een 'droogtecertificaat'. Dit wil zeggen dat men voedsel alvast vooruit betaalt en dus reserveert voor later. Op de donderdag en zaterdagmarkt in Zutphen kan men bij Bioakker voor 50 euro een droogtecertificaat aanschaffen. Hiermee kunnen klanten vanaf 1 mei groente bij Bioakker betalen met het tegoed dat op het certificaat staat. Het aankoopbedrag wordt telkens van het certificaatbedrag afgetrokken. Eind 2019 lopen de certificaten af.

Met de certificaatbedragen kan Bioakker de financiële strop van de huidige extreme droogte overbruggen. De bezitter van een certificaat krijgt als tegenprestatie excursies en uitleg op de akker en over hoe Bioakker met deze natuurlijke tegenslag omgaat. Vanaf deze week start Bioakker met de uitgifte op de markt in Zutphen (op donderdag en op zaterdag). Men kan ook een aanvraag indienen via de mail.

Eerdere initiatieven
In 2009 bestelde Bioakker zes grote zonnepanelen en startte met crowdfunding. In drie marktdagen tijd werd voldoende geld opgehaald om de rekening van de zonnepanelen te kunnen voldoen. Het was een duurzaamheidsactie van Bioakker. Eind 2009 waren alle certificaten weer ingewisseld voor verse biologische groenten en de zonnepanelen produceren tot op heden hun stroom.

Vijf jaar geleden werd het 'Project kersenbomenlaantje naast de Oogsttuin van Bioakker' gestart, als verbinding met de Zuidwijken over de Laak. Deze bomen zijn geheel via de markt gefinancierd door Zutphenaren. Per boom werd 25 euro door klanten gedoneerd en een maand later werden er 26 kersenbomen door de schooljeugd aangeplant. Iedereen heeft inmiddels ervan genoten en de bomen zullen nog vele honderden kersen produceren, beschikbaar voor iedereen (locatie: Weg naar Vierakker).


jan@bioakker.nl

Meer berichten