Richard Egarr en zijn vrouw Alexandra Nepomnyashchaya. Foto: PR
Richard Egarr en zijn vrouw Alexandra Nepomnyashchaya. Foto: PR (Foto: )

Geelvinck Fortepiano Festival van start

ZUTPHEN - Donderdag 9 augustus gaat de achtste editie van het Geelvinck Fortepiano Festival van start in het Muziek Museum in Zutphen en parallel in Amsterdam. Op donderdagavond opent Ratko Delorko de reeks avondconcerten. Zaterdag kan men luisteren naar Richard Egarr en zijn vrouw Alexandra Nepomnyashchaya.

Ratko Delorko – 9 augustus
De virtuose, uit Duitsland afkomstige specialist op het terrein van historische piano's, Ratko Delorko, speelt een programma rondom de Zwolse stadsmuziekmeester en componist Johann Gottlieb Nicolaï. Hij wisselt werken van Nicolaï af met diens tijdgenoten Haydn, Mozart en Beethoven. Hiervoor koos hij de twee originele historische piano's uit deze vroege periode: een tafelpiano gebouwd door Zumpe in 1769 en een fortepiano gebouwd door Heilmann omstreeks 1785. Delorko vult dit programma aan met uitleg over zowel de componist Nicolaî, als de beide instrumenten. Hij eindigt met de 'Mondscheinsonate' van Beethoven.

Richard Egarr – 11 augustus
Op zaterdag 11 augustus brengt coryfee Richard Egarr de geschiedenis van de klassieke en romantische pianomuziek tot leven. In dit concert worden vier verschillende historische piano's bespeeld, waaronder de oudste in de collectie. Op het programma staan Johan Christian Bach, Dussek en Schubert. Richard Egarr speelt quatre-mains met zijn vrouw, de Russische fortepianiste Alexandra Nepomnyashchaya, waarmee hij een perfect samenspel heeft ontwikkeld.

Geelvinck Fortepiano Festival
Het Geelvinck Fortepiano Festival is opgezet rond de belangrijkste Nederlandse verzameling werkende historische piano's uit de 18de en 19de eeuw: de Geelvinck Collectie. Het festival neemt de bezoeker mee naar een authentieke ervaring van historische en eigentijdse pianomuziek op originele fortepiano's. Tijdens het festival vinden in Zutphen avondconcerten, lunchconcerten, masterclasses, een wandelconcert en een symposium plaats. In het intieme historische huis De Wildeman, waarin het Geelvinck Muziek Museum is gevestigd, spelen musici uit de gehele wereld op originele historische piano's uit de 18de en 19de eeuw. Naast historische piano's zijn ook de pianola en glasharmonica te beluisteren tijdens het festival.

Voor meer informatie, zie de website.


www.geelvinck.nl

Meer berichten