In het kader van een bedrijfsuitje leidt Harry van Braak een groep mensen de stad rond. Foto: Meike Wesselink
In het kader van een bedrijfsuitje leidt Harry van Braak een groep mensen de stad rond. Foto: Meike Wesselink

Stadswandeling door Zutphen: zeker niet alleen voor toeristen

Algemeen

ZUTPHEN - Een must voor toeristen, maar ook als je zelf uit Zutphen komt, is het wandelen met een stadsgids een fantastische manier om de stad met andere ogen te bekijken. Als je nu een stadswandeling boekt met Stichting Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen, maakt de stadsgids graag een ommetje naar banketbakkerij Jolink waar je tot en met 19 augustus wordt getrakteerd op een ijsje naar keuze.

Door Meike Wesselink

De wandelingen met de stadsgidsen Zutphen worden er alleen maar leuker op omdat eigenlijk alles kan. Wil je ter ere van een jubileum de toren van de Walburgiskerk beklimmen, een tocht door de stad afwisselen met een lekker hapje of drankje om je verjaardag te vieren (Happen & Stappen) of zoek je een educatief uitstapje met een bezoek aan Musea Zutphen? Samen met de stadsgids kun je er een heel persoonlijk uitje van maken, inclusief een tochtje per fluisterboot of paardentram of een bezoek aan de Librije. En weet je het even niet; er zijn tal van arrangementen waaraan je kunt deelnemen.

Harry van Braak van de stichting: "We werken nauw samen met de Walburgiskerk en Musea Zutphen en hebben onlangs een leuk educatief groepsuitje voor kinderen gelanceerd, Zoek Dekking. Kinderen maken een speurtocht door de stad en ontdekken de verdedigingswerken die een belangrijke rol speelden in de Zutphense geschiedenis. We beklimmen de Berkelruïne en ter afsluiting eten we pannenkoeken. Het Speurneuzen-arrangement is een speciaal voor gezinnen ontwikkeld arrangement. Een hapje en een drankje bij Cambrinus en een speurtocht in en rond de Walburgiskerk maken hier onderdeel van uit. Ook hebben we verschillende Happen & Stappen arrangementen, waarbij je tussen het wandelen door kunt genieten van een hapje of drankje, of een compleet driegangenmenu bij verschillende horecagelegenheden in Zutphen en Warnsveld."

Wagenaar
Stichting Stadswandelingen Zutphen startte in 2012 met het organiseren van stadswandelingen toen de VVV tijdelijk wegviel. Harry: "Maar stadswandelingen werden er al eerder gemaakt. Zo'n dertig jaar geleden begon het echtpaar Wagenaar mensen rond te leiden door de stad en zij hebben dat lange tijd gedaan. Het echtpaar is niet meer, maar de stadswandelingen zijn blijven bestaan."

Met de nieuwe entree van de Walburgiskerk aan de voorkant is het leuk om even binnen te kijken en ook de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat heeft overdag steeds vaker de deuren geopend. "Dat maakt het voor ons stadsgidsen en voor de deelnemers alleen maar leuker. Steeds meer monumenten worden opengesteld. Het geeft een wandeling een extra dimensie als je een kijkje binnen kunt nemen."

Of het nu zomer is of winter; iedere dinsdag tot en met zaterdag kun je als individu meewandelen met een stadsgids. Je hoeft je dan dus niet met een groep aan te melden. Harry: "Ook als het gezelschap klein is, wandelen we gewoon. Een stadswandeling duurt zo'n anderhalf uur en iedere stadsgids heeft zo zijn eigen voorkeuren en kiest zijn of haar route om te wandelen, maar een paar vaste punten neemt iedere gids wel mee, zoals de Walburgiskerk en de Drogenapstoren. Zelf vind ik De Bleek prachtig, ieder seizoen van het jaar. Zutphen is gewoon een hele compacte en geschikte stad om mensen rond te leiden en we doen dat allemaal met heel veel plezier."

Wie nu een stadswandeling boekt (tot en met 19 augustus) wordt getrakteerd op een heerlijk ijsje van Banketbakkerij Jolink.

Kijk voor de verschillende arrangementen op onderstaande sites van Stichting Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen of de VVV.


www.stadswandeling-zutphen.nl

www.inzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant