Afbeelding

Uut het Wald | Donderskoer

Algemeen Columns

Donderskoer

Ja, het is knap heet. Verschrikkelijk droog ook. Niet alleen de boeren kunnen daarover klagen, ook iedereen met een tuin of tuintje. Alle bloemen en planten verdrogen, zien er zielig en verlept uit. Behalve het onkruid, dat tiert welig en oogt nog fris. Hoog tijd dat er een flinke bui regen valt. Elke avond kijk ik naar de lucht. Is er al zo'n schip met zure appels op komst?
Schip met zure appels, dat zeg je eigenlijk niet in de Achterhoek en de Liemers. Bij ons heet een naderende onweersbui een skoer. Of ook wel: een donderskoer.

Het hoeft natuurlijk niet per se onweer te zijn. Ook zware bewolking is welkom. Zolang er maar regen uit valt. Dikke loch wordt die zware bewolking in het Achterhoeks genoemd. Ook wel zwaore loch, vette loch of grieze loch.
Maar die dikke loch zie ik voorlopig nog niet. Ook geen skoer. De lucht is strak blauw. Hier en daar tekent zich wel zo'n sliert van kleine, half bolle wolkjes af. Schapenwolkjes noemen we die in het Nederlands. Dat heeft iets liefs, die benaming. Maar pas op: in de streektaal heten deze wolkjes hamerslag. Dat klinkt behoorlijk dreigend. En niet ten onrechte, getuige de volgende volkswijsheid: Hamerslag wit, gif reagen dat 't drit.
Die wolkjes zijn dus voorbode van regenachtig weer. Mag van mij. Liever vandaag dan morgen. Maar helaas: Zit de loch vol hamerslag, reagen op de eerste, tweede of darde dag. Misschien moeten we er dus nog een paar dagen op wachten!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant