Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de ombouw tot By Chiel, staan kok/eigenaar Chiel Dohmen en zijn partner Johanneke van den Brink al in de startblokken
Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de ombouw tot By Chiel, staan kok/eigenaar Chiel Dohmen en zijn partner Johanneke van den Brink al in de startblokken foto: Eric Klop
ADVERTORIAL

Nieuwe start aan het ’s-Gravenhof

Algemeen

Chiel Dohmen zet restaurant By Chiel breder op de kaart

ZUTPHEN – Het Zutphense restaurant 'By Chiel' aan de Burg. Dijckmeesterweg sloot onlangs zijn deuren. Lekkerbekken hoeven echter niet te wanhopen. Chef-kok Chiel Dohmen maakt ter stede onder de zelfde vertrouwde naam een doorstart aan het 's-Gravenhof. In het monumentale pand waar Peter Gast met zijn culinaire lekkernijen een Michelin-ster verdiende, opent Dohmen donderdag 19 juli zijn nieuwe restaurant.

Door Eric Klop

"Peter Gast wilde kleiner in Amsterdam en ik groter in Zutphen", zegt Dohmen. Nadat hij acht jaar geleden in loondienst was begonnen aan de Dijckmeesterweg groeide het restaurant er uit zijn jasje. Toen de sterrenkok eind vorig jaar meldde dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging, gingen Dohmen en zijn partner Johanneke van den Brink met hem om de tafel. Na een aantal goede gesprekken werd de overname een feit. "Het is honderd procent onze zaak. Dat Peter en zijn vrouw Jacqueline hierboven blijven wonen, is geen probleem. Alles is juridisch dichtgetimmerd met advies en begeleiding van investeringsmaatschappij Qey Invest uit Wichmond. Dat voorkomt eventueel scheve gezichten. Bovendien houdt Qey Invest een oogje in het zeil houdt. Dit geeft ook in de toekomst zakelijk gezien rust."

Met zo'n dertig tafels, goed voor 85 zitplaatsen, biedt 'By Chiel' aanzienlijk meer ruimte dan voorheen. Exclusief een drietal terrassen rondom het pand waar gasten terecht kunnen voor spijs en een drankje. Ook qua openingstijden zet het restaurant breder in. De klant kan er zowel voor het diner als tijdens lunch- en borreltijd terecht. Naast de vertrouwde, altijd verse en veelal seizoensgebonden à la carte gerechten, waarbij ook onder meer bavette, zeetong en kreeft op het menu prijken, meldt de lunchkaart bijvoorbeeld zelfgemaakte garnalenkroketjes, bouillabaisse en Surinaamse saté. En wie later in de middag toe is aan een glaasje wijn, biertje of wat sterkers, kan die gepaard laten gaan met een spannend kaasplankje, een portie bitterballen of zelfs een half dozijn oesters. "Een totaalpakket", vat Chiel Dohmen samen. "We streven naar een bistrosfeer, met voor elk en iedere beurs wat wils. Iedereen moet zich hier op z'n gemak voelen. Zonder drempels."

Het restaurant aan het 's-Gravenhof dat Chiel Dohmen een ruimere jas biedt, steekt bovendien in het nieuw. Ander meubilair, een fris verfje hier, een ander behangetje daar. "Het decor is lichter, maar toch ook wat meer in overeenstemming met het monumentale karakter van het gebouw." Om alles gereed te maken voor de start op 19 juli, huurde hij louter lokale en regionale bedrijven in. Zo is het schilderwerk verzorgd door de plaatselijke Stadsschilders, stond de Zutphense aannemer Kappert garant voor het breek- en opbouwwerk, droeg het aan de Oude Wand gevestigde interieurbedrijf Le Rideau met raad en daad bij aan de textiele decoratie, is Eijerkamp de leverancier van de tafels en stoelen en wordt het personeel aangekleed door Mac Young. Verder werkten het plaatselijke installatiebedrijf Kraus, de beide uit Vorden afkomstige hovenier Alexander Klein en ICT-bedrijf Van den Brink, het Brummense reclamebureau Hilarius, Saartje Styling uit Doetinchem, KAB Accountants in Warnsveld, Pay Roll Select Zutphen en schoonmakerbedrijf Garrits uit de buurtschap Klein Amsterdam bij Voorst mee aan de verwezenlijking van Chiel Dohmen's droom. Ook de inkoop voor datgene wat de gast voorgeschoteld krijgt geschiedt in de buurt. De Zutphense groothandel Combigro speelt daarin een voorname rol, terwijl Schaepveld de wijnen levert, De Pelikaan de thee, Pure Taste het kaasassortiment, Den Vierakker de zuivel en jagers uit Zutphen en omstreken de ganzen.

Chiel Dohmen heeft bewust gekozen voor partners dicht bij huis. "Ik ben een geboren en getogen Zutphenees. Ken veel mensen, zodat de gunfactor een rol speelt. Als je niet deelt, kun je evenmin vermenigvuldigen. Daarnaast denken bedrijven uit de buurt beter mee. Het is ook een beetje hún pand. En ze kennen elkaar vaak. Zo zijn de lijntjes kort. Niet alleen met ons, maar ook onderling", verwijst de chef-kok onder andere naar het supersnelle tempo waarin de ombouw van 't Schulten Hues tot By Chiel zijn beslag heeft gekregen.

Restaurant By Chiel
's Gravenhof 5, 7201 DN Zutphen
0575-510095
restaurant@bychiel.nl
www.bychiel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant