Jury buigt zich over inzendingen kandidaat-stadsdichters

ZUTPHEN/WARNSVELD - Eind juni verliep de aanmeldtermijn voor een ieder die mee wilde dingen voor de functie van Stadsdichter Zutphen 2019-2021. Op de laatste dag telde het secretariaat van de stichting Dichter bij Zutphen tien kandidaten: acht vrouwen en twee mannen. De kandidaten die na een eerste selectie overblijven, zullen zondag 9 september in de Bibliotheek optreden tijdens het Monumentenweekend. In november vindt een tweede selectie plaats in het museum en uiteindelijk zal op Gedichtendag 31 januari 2019 de nieuwe stadsdichter van Zutphen en Warnsveld bekend worden gemaakt.

De bestuursleden van de Stichting Dichter bij Zutphen zijn blij met dit resultaat, mede gezien het feit dat het aantal belangstellenden weer is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Bovendien bestond een deel van de inzendingen niet alleen uit de gevraagde gedichten op papier, maar ook uit audio- en beeldmateriaal.

Een veelbelovende oogst die de jury voor eind augustus moet beoordelen om zodoende te komen tot een shortlist van minimaal drie en maximaal vijf kandidaten. Deze geselecteerde kandidaten gaan op zondagmiddag 9 september met elkaar de strijd aan, tijdens optredens in het kader van Monumentenweekeinde 2018. De kandidaat-stadsdichters kunnen zich bij die gelegenheid persoonlijk profileren. De kwaliteit van hun poëzie is van groot belang, maar ook andere aspecten wegen mee bij de uitverkiezing: optreden en performance, motivatie voor de functie, een eigen stijl et cetera.

Voor wie dit bij wil wonen: dit programmaonderdeel wordt georganiseerd in de Bibliotheek aan het Broederenkerkplein.

Jurering
In tegenstelling tot de opzet voorheen, komt de jury in drie rondes tot haar eindoordeel. In november is er een nog een laatste activiteit onder de noemer 'High Tea & Poetry' in het museum. De jury bestaat uit burgemeester Annemieke Vermeulen (voorzitter van de jury) , de huidige stadsdichter Mas Papo, Myrthe Andriessen (docent), Hans Heesen (directeur Luxor) en Peter Jan Vermeij (tekstschrijver).

Tijdens de manifestatie op Gedichtendag 31 januari 2019, wordt de nieuwe stadsdichter van Zutphen en Warnsveld officieel bekendgemaakt en gaat zijn/haar termijn van start.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden