Afbeelding

Column Paul Bombeld - Vakantievierders in Zutphen (1)

Algemeen Columns

Vakantievierders in Zutphen

Toeristen weten Zutphen steeds beter te vinden. Maar waar komen ze vandaan, wat gaan ze doen en wat vinden ze van de stad? Paul Bombeld gaat deze zomer vier weken lang op zoek naar het verhaal achter bestemming Zutphen. Deze week: camperplaats Houtwal.

De middag is nauwelijks een uur oud als ik de parkeerplaats op de Houtwal op fiets. Gevoelsmatig is het wat aan de vroege kant. De meeste camperaars zullen nu wel op pad zijn, maar gelukkig niet iedereen. Onder een gigantische kastanjeboom tref ik Arris en Rita. Deze ochtend zijn ze met hun camper al uit De Bilt naar Zutphen gekomen. En dat laatste is eigenlijk toeval. De eerste bestemming van de voormalige postbode was vanmorgen een boerencamping bij Bussloo. Vooraf heeft Arris nog gebeld of de boer ook een haan in zijn assortiment heeft. Want hij is bijna allergisch voor hanengekraai. En al helemaal in de vroege ochtend. Het antwoord was nee, maar toen zijn camper keurig op de plek stond begon de eerste haan te kraaien en volgden er weldra meer. Dat was niet de afspraak en een uurtje later is er in Zutphen een extra camperplek bezet. Ze komen hier wel vaker.

De camper staat er mooi bij. Er is voor de komende dagen voldoende water aan boord en de zonnepanelen op het dak zorgen voor meer dan voldoende stroom. Gelukkig wel, want in Zutphen zijn ze begonnen met rare fratsen. In het verleden wierpen de bezoekers een of twee euro in de stroompaal en het was geregeld. Maar ook hier heeft de moderniteit toegeslagen en tegenwoordig gaat het via een ingewikkelde app. Downloaden, inloggen, registreren, Arris begrijpt het niet.

Arris en Rita zijn zeer in hun nopjes met het prachtplekje in Zutphen. Met een geweldig uitzicht over het water van de Vispoortgracht richting de Drogenapstoren en de rechtbank. En voor maar 2 euro per dag wel extreem laag geprijsd. Vergelijkbare camperplaatsen kosten al snel 10 euro. En daarom is het altijd zo druk in Zutphen. En wat in Zutphen ook zo leuk is? Er komen regelmatig voorbijgangers gezellig een praatje maken. Of er duiken een paar vissers op die rustig een hengeltje uitgooien. Altijd gezellig. 'Ach, en voor de rest doen wij niet zoveel bijzonders hoor. We eten een ijsje op het terras, fietsen wat rond, doen wat inkopen en gaan vanavond lekker uit eten. En maandag tuffen we weer naar huis. Maar eind augustus zijn we weer terug in de Achterhoek. Dan zijn we in Hengelo bij de toertocht voor antieke motorfietsen.'

En dan krijgen Arris en Rita nieuwe buren. Een prachtige camper uit Engeland schuift aan. Twee dertigers met twee jonge kinderen stappen uit. Ook op weg naar vakantiebelevenissen in Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant