Initiatiefneemster voorleesmiddag Marie-Anne van der Woude doet de aftrap. Foto: Meike Wesselink
Initiatiefneemster voorleesmiddag Marie-Anne van der Woude doet de aftrap. Foto: Meike Wesselink (Foto: )

Zomerse voorleesmiddag in tuin Musea Zutphen

ZUTPHEN - Het was een warme middag in de tuin van Musea Zutphen, maar onder de parasol met een drankje in de luwte was het aangenaam vertoeven bij de eerste editie van Voorlezen in de Zomer, afgelopen zondag 8 juli. Zutphense schrijvers droegen voor uit eigen werk en dat leverde een divers aanbod aan korte verhalen, lieve gedichten, overdenkingen en zelfs moordballades op.

Door Meike Wesselink

Iedere tweede maandag van de maand verzamelen de schrijvers van Shut up and Write zich in de kelder van filmhuis Luxor om te in stilte te schrijven. De Zutphense schrijvers dwingen zo zichzelf en elkaar om verder te komen in hun werk. Tijdens het laatste uur dragen de schrijvers voor uit het boek dat ze schrijven, het gedicht of korte verhaal dat tijdens de avond tot stand is gekomen. Marie-Anne van der Woude: "In het hele land bestaan er dergelijke schrijversinitiatieven. Vaak zijn het aan het einde van de avond maar korte fragmenten die de schrijvers delen en daarom bedachten we om voorleesmiddagen te organiseren in de zomer. Iedere maand vanaf een andere locatie. Met de tuin van Musea Zutphen hebben we een prachtige plek gevonden voor de eerste editie."

Zelf neemt Marie-Anne het voortouw als voorlezer en draagt gedichten voor die weerkaatsen tegen de achtermuur van de tuin. Er hangt een prettige stilte in de tuin. De stoelen onder de parasols zijn allemaal bezet. Af en toe wandelt een museumbezoeker nieuwsgierig voorbij. Petra Smink, Jet Rotmans en Wim Schalken dragen respectievelijk columns, gedichten en een kort verhaal voor. Peter-Jan Vermeij, initiatiefnemer van Shut up and Write, brengt een hele serie moordballades en rampliederen. Vermeij heeft zich daarbij laten inspireren door oude krantenartikelen waarin vreemde praktijken van moord en doodslag aan het licht komen. Ook liedjes van Nick Cave heeft hij op eigen wijze vertaald naar oer-Hollandse maar o zo lugubere taferelen, die op een wat luchtige wijze worden voorgedragen.

Marie-Anne van der Woude, het publiek en de schrijvers kijken terug op een fijne voorleesmiddag. Nog twee edities volgen er de komende maanden. In het weekend van 4 augustus in de tuin van de Kaardebol en in het weekend van 8 september in de Warnsveldse Overtuin.

De Shut up and Write avonden hebben gedurende de zomer gewoon doorgang. Maandag 13 augustus om 19.45 uur in het theatercafé van filmtheater Luxor. Wie wil schrijven, kan aanschuiven.


www.facebook.com/shutupandwritezutphen

Meer berichten