Als afsluiting van het concours, speelt de Russische pianiste Olga Pashchenko, prijswinnares 2014, een feestelijk slotrecital met Sonates van Scarlatti op klavecimbel. Foto: PR
Als afsluiting van het concours, speelt de Russische pianiste Olga Pashchenko, prijswinnares 2014, een feestelijk slotrecital met Sonates van Scarlatti op klavecimbel. Foto: PR (Foto: )

Enige fortepiano concours van Nederland in Zutphen

ZUTPHEN - Van 10 tot en met 14 juli 2018 vindt in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen het zevende Geelvinck Fortepiano Concours plaats, dat dit jaar het thema 'The Romantic Fortepiano' heeft meegekregen. Het concours vindt plaats op authentieke fortepiano's uit de eerste helft negentiende eeuw. Finalisten van het concours spelen eveneens in het Geelvinck Fortepiano Festival van 9 tot en met 22 augustus in Zutphen.

Dit concours, voor post-master fortepianisten aan het begin van hun professionele carrière, is het enige in Nederland dat gericht is op fortepiano. Bovendien is het wereldwijd een van de weinige concoursen, die gebruik maakt van originele historische piano's.

In drie rondes wordt gestreden om de eerste prijs. De finale vindt plaats op zaterdagochtend 14 juli vanaf 11.00 uur. De finalisten spelen dan het Pianoconcert No. 2 van Frédéric Chopin op een Pleyel fortepiano uit 1842 (Collectie Edwin Beunk). De eerste prijs, de Chopin Award, zal worden uitgereikt door de Ambassadeur van Polen in Nederland, Z.Exc. Marcin Czepelak. Na afloop van de ceremonie speelt om 15.00 uur Olga Pashchenko (prijswinnares van het concours in 2014) een Scarlatti-recital op een Blanchet-klavecimbel van Jan Kalsbeek.

De eerste en tweede ronde op 10 en 11 juli (beide vanaf 11.00 uur), alsmede de finale (11.00 uur) en het Scarlatti-recital (15.00 uur) op zaterdag 14 juli zijn gratis toegankelijk voor het publiek.


www.geelvinck.nl

www.geelvinckfestival.nl

Meer berichten