'Als ik hier ben staat de tijd stil'. Foto: Alize Hillebrink
'Als ik hier ben staat de tijd stil'. Foto: Alize Hillebrink
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw juli 2018 - Dirk-Jan Abelskamp: 'Alles hangt af van de wind'

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense leeuw is een schriftelijke onderscheiding voor deze helden. Met trots publiceren wij deze maand de 25ste Zutphense Leeuw: Dirk-Jan Abelskamp.

Zijn leven draait om de molen. Als jongen van twaalf kwam Dirk-Jan Abelskamp (58) al op molen Nooit Gedacht in Warnsveld en inmiddels is hij er vijfenveertig jaar vrijwilliger. "Het is dat ik een baan heb, anders zou ik hier elke dag zijn, beslist!"

"Mijn vader woonde in zijn jeugd naast een molen. Als jongen hielp hij tijdens de oorlog mee met meelmalen in de nacht, zodat de Duitsers het niet merkten. De interesse van mijn vader voor molens was zo groot dat hij in 1970 besloot de molenaarsvakopleiding te doen in Ede. Toen hij slaagde ging hij draaien met de molen van Nijendijk in Warken. Al snel ging ik mee.
In 1973 werd Nooit Gedacht eigendom van de Vereniging Hollandse Molens en mijn vader werd beheerder. We hebben toen enorm huisgehouden, want de molen had vijf jaar stilgestaan. De eerste dag dat we open gingen was het feestweek in Warnsveld. We hebben toen over de duizend man in de molen gehad! Iedereen wilde kijken.
Mijn vader stierf op zijn 82ste door een hartstilstand, terwijl hij in de molen was. Gestorven in het harnas. De molen hebben we toen een week in de rouwstand gezet. 
Toen ik mijn vrouw ontmoette heb ik direct verteld over de molen, mijn passie. Een huwelijk onder voorwaarde haha. Ze ging akkoord. Gelukkig wilde ze me delen met de molen!
We werken hier met elf man. Drie gediplomeerde molenaars draaien wekelijks en ook de rest van het team komt regelmatig. We zijn ook opleidingsmolen. Kennis delen met enthousiastelingen die ook zijn aangestoken door het molenvirus is ontzettend leuk. Zo'n achthonderd uur per jaar zit ik op de molen. Het is dat ik een baan heb, anders zou ik hier elke dag zijn. Beslist. Ik ben chagrijnig als ik een keer niet kan.
Molenaar zijn betekent je zintuigen gebruiken. Zien, horen en voelen. De lucht bekijken. Hoe hard waait de wind en draaien de wieken. Luisteren naar de steen, hoe klinkt het malen. Met je vingers voel je de fijnheid van het meel. Het vakmanschap zit in de zintuigen. Met een molen ben je afhankelijk van de natuur. Alles hangt af van de wind. Machtig mooi! 
Dit is mijn molen. Molens hebben een ziel. Elke molen heeft een eigen karakter. Dit is een stoere molen, een werkpaard. De Warkense molen is liefelijker. 
Aan een molen zitten veel aspecten, er zit zoveel vernuft in, dat maakt het mooi. Overal is over nagedacht. Elk onderdeel heeft een functie. Een molen is geen statisch gebouw maar een levend monument. 
Ik heb het gevoel dat ik hier niets hoef, maar van alles kan. Het is heerlijk om hier aan het werk te zijn, onderdeel te worden van het werktuig. Als ik hier ben dan staat de tijd stil. Een lekker gevoel is dat. Ik ga ook wel eens buiten zitten met mijn rug tegen de molen. Heerlijk met de wieken draaiend boven mijn hoofd. De molen is een stuk van mijn leven. Het is mijn leven."

Kent u ook een Zutphense Leeuw? Laat het ons weten via redactie@contact.nl
 

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten