Juf Wilmi met haar klas De Muizen. Foto: Meike Wesselink
Juf Wilmi met haar klas De Muizen. Foto: Meike Wesselink (Foto: )

Juf Wilmi neemt afscheid van CBS Arcade

Warnsveld - Voor het laatst staat juf Wilmi deze week voor de klas. Een vreemd idee vindt ze het wel. "Hoe heb ik dat zo gemakkelijk kunnen zeggen".

Door Meike Wesselink

Meer dan veertig jaar stond ze voor de kleuters, waarvan een dikke twintig jaar op CBS Arcade. "Ik gaf ook wel eens les in de bovenbouw, maar mijn hart ligt echt bij de kleuters. Het zijn ook van die dropjes. Dat zeg ik niet tegen ze hoor, maar dat vind ik wel. Wat ik het leukst aan kleuters vind, is dat ze alles vertellen wat ze willen vertellen. Daar smelt je gewoon een beetje van, niet dan?"

Juf Wilmi heeft veel zien veranderen in de afgelopen veertig jaar. "De Kleuterkweek, tegenwoordig Pabo, leek vroeger veel uitgebreider. Zo kregen we les in het aanleren van liedjes, vouwen en bijvoorbeeld motoriek. De jongere generaties docenten nemen weer hele andere dingen mee en dat is ook goed. Werken met de I-pad bijvoorbeeld. Wat ook leuk is: de leerpleinen waarmee we tegenwoordig werken. Verschillende hoeken van de hal zijn ingericht met verschillende thema's. Zo is er een bouwhoek, een huishoek en een puzzelhoek. Kinderen gaan daar zelf mee aan de slag. Ze krijgen een paar leerdoelen mee waaraan ze moeten voldoen en mogen een deel vrij invullen. Het is heel leuk om te zien wat kinderen doen als ze keuzevrijheid hebben. Sommigen gaan eerst aan de slag met de leerdoelen, anderen denken: "Dat komt wel" en kiezen eerst waar ze zin in hebben. Wat ik ook leuk vind, is dat kinderen tegenwoordig geen saai rapportje meer meekrijgen, maar een dikke map met allerlei werkjes erin, waarin de ontwikkeling van het kind goed te volgen is."

Hoewel ze nog erg aan het idee van haar pre-pensioen moet wennen, denkt Wilmi niet dat ze zich gaat vervelen. Ze is van plan om vrijwilligerswerk op te pakken, maar weet nog niet precies wat. "Waar ik eventueel aan zit te denken is gezinscoaching via Humanitas. Maar ik ben ook mantelzorger voor mijn eigen moeder. Dat moet er nu vaak tussendoor, maar straks heb ik daar overdag meer tijd voor. En dan is er nog zoiets als wandelen, tuinieren en fietsen. Mijn man is al anderhalf jaar met pensioen. Voor hem is het wel gezellig dat we nu meer samen kunnen ondernemen."

Vrijdag 12 juli neemt Wilmi écht afscheid van haar Muizen en dat wil ze graag goed doen. "We gaan allemaal leuke dingen doen met het thema 'De Wereld om je heen'. Zo gaan we onder meer het Blotevoetenpad in Twello lopen. Samen met een andere juf die dan afscheid neemt, trakteren we de kinderen dan op pannenkoek." Een mooi begin van de vakantie dus en een mooi afscheid van de juf.

Meer berichten