V.l.n.r.:Jaron, Russel, Pjotr en Dianne. Foto: Meike Wesselink
V.l.n.r.:Jaron, Russel, Pjotr en Dianne. Foto: Meike Wesselink (Foto: )

Nieuw bedrijfsverzamelgebouw: De BijZaak

ZUTPHEN - "We heten niet voor niets De BijZaak", legt startend ondernemer Dianne Altena uit. Sinds een paar maanden runt Dianne haar eigen kapperszaak aan de Estlandsestraat 2a. Dianne is een van de zeven (parttime) ondernemers die is gehuisvest in het voormalige bedrijfsgebouw op de Mars. Met hun heel verschillende bedrijfjes, weten de ondernemers elkaar toch te vinden, te inspireren en uit te dagen. Nu de basis van het bedrijfsverzamelgebouw er is, kunnen de ondernemers nog wel wat nieuwe collega's gebruiken.

Door Meike Wesselink 

Het is simpel: huurders betalen 10 euro per vierkante meter en een bedrag van 5 euro per dagdeel aan verwarming en btw. "Er is hier eigenlijk heel veel mogelijk", legt een van de initiatiefnemers Jaron uit. Jaron is koffiebrander en heeft zelf qua bedrijfsruimte niet veel nodig; een klein beetje opslag en wat ruimte om zijn koffie te branden. "We hebben een timmerman in huis, Russel, en die zet hier zo een tussenwand in", wijst Jaron naar de ruimte die hij eigenlijk helemaal niet nodig heeft. "Maar wat ook kan", suggereert kapper Dianne: Je kunt bijvoorbeeld in de gemeenschappelijke ruimte een kast plaatsen om spullen in op te bergen en dan af en toe komen om iets te maken. In overleg is er gewoon veel mogelijk."

De BijZaak is een bedrijfsverzamelgebouw met zeven beginnende ondernemers: koffiebrander Jaron, kapper Dianne, timmerman Russel, rapper Pjotr en zijn collega Urbian, motorreparateur en revisor Dennis, meubelmaker Chris en muzikant Erik. Eigenlijk alleen Russel is niet meer beginnend. Hij is een zelfstandig timmerman die zich voltijd bezighoudt met het maken van Escaperooms. Met een heel team doet hij dat, bijvoorbeeld voor de Beurs van Berlage. En zo zijn alle ondernemers van de BijZaak verrassend. Pjotr won dit jaar de Most Wanted-Award 2018 voor beste rapper en huist achterin de bedrijfsruimte in een klein kantoor waar hij genoeg heeft aan zijn opname-apparatuur en twee matrassen om de boel geluidsdicht te krijgen.

Dianne: "We vinden het erg leuk dat zulke jonge gasten als Pjotr en Urbian hier ook willen komen werken. Zij inspireren ons ook weer met hun enthousiasme en dat werkt gewoon heel lekker. Iedereen heeft tenslotte een andere kijk op de zaak. "We zijn hier allemaal bezig met onze hobby en zien vanzelf hoe het gaat lopen. Dat is eigenlijk heel leuk en op die basis stroomt het ook veel fijner. We stellen onszelf en elkaar geen zware doelen, maar alles is wel mogelijk. We helpen elkaar met ondernemersvragen of andere hele praktische dingen, maar we nemen natuurlijk ook diensten en producten van elkaar af. Ik schenk mijn klanten natuurlijk koffie van Jaron en Jaron laat zijn haren weer bij mij knippen." De werknemers van het bedrijf aan de overkant hebben de kapperszaak van Dianne inmiddels ook gevonden en speciaal voor hen is ze een opleiding tot herenkapper gaan volgen. Zo kan het dus lopen.

Wie wil, wandelt binnen bij de Bijzaak aan de Estlandseweg 2a. Zie voor overige informatie onderstaande website.


www.debijzaak.net

Meer berichten