Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Snelwegschoenen

Algemeen Columns

Snelwegschoenen

In de scherpe bocht van de Oude IJsselbrug, langs de rijbaan, daar zie ik em liggen. Een schoen. Alleen, niemand in de buurt. Kan ook niet, want de schoen ligt langs de rijbaan, fietsers en wandelaars mogen daar niet komen. Onmogelijk om daar zomaar te stoppen zonder een ongeval te krijgen, dus ik laat de schoen gewoon liggen en rijd door. Maar blijf me de rest van de weg afvragen hoe die schoen daar terecht komt.

Langs de snelweg zie ik ook geregeld een schoen liggen op de vluchtstrook of rijbaan. En ook dan vraag ik mij altijd af hoe die schoen daar terecht gekomen is. Want daar begrijp ik helemaal niks van.

Iedereen verliest wel eens iets. Ik ook. Met regelmaat zelfs. En lang niet alles wat ik verlies merk ik ook. Maar een schoen… die kan ik echt niet verliezen zonder dat ik het zou merken. Een schoen verliezen alsof het een knoop van een jasje is, dat kan toch niet. Slippertjes wel, op de fiets ofzo. Maar dat voel je dat toch meteen en dan raap je die ook snel weer op.

Als ik een schoen langs de snelweg zie liggen denk ik weleens dat er een ongeval is gebeurd. Maar dat blijkt dan niet zo te zijn. En blijf ik met de vraag zitten hoe iemand een schoen kan verliezen op de rijbaan. Als iemand ze op het dak van de auto heeft gezet om eerst het portier te kunnen openen om ze vervolgens te vergeten, dan zouden die schoenen er al veel eerder afgevallen zijn. Niet pas op de snelweg of op de Oude IJsselbrug. Bochten genoeg voordat die wegen bereikt zijn. Met de benen uit het raam van de auto hangen doet ook niemand. En dan nog vallen schoenen niet zomaar van je voeten.

En als je uit kwaadheid iets naar een medeweggebruiker wilt gooien, dan lukt het toch nooit om tijdens het rijden een schoen uit te trekken? Hoe kan het dan toch dat er geregeld schoenen langs de weg liggen? En het is er vaak maar eentje. Waar is die andere schoen? Ik heb nog nooit iemand uit de auto zien stappen met maar één schoen aan. Toch zouden er heel wat eenzame schoentjes moeten zijn als de andere helft langs de weg ligt.

Ik vraag het vrienden, maar zij begrijpen ook niks van die eenzame snelwegschoenen. Mogelijk zit ergens in Zutphen nu iemand met één schoen. Voor die persoon: de ander ligt op de IJsselbrug. En wilt u me alstublieft vertellen hoe u dit voor elkaar heeft gekregen?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant