Columns

Column Mas Papo - Ingezonden gedicht 'Zieke bomen'

Zieke bomen

Wat is er met de bomen in en rondom Zutphen aan de hand? Komend vanaf Brummen en dan net voorbij de rotonde naar De Hoven of rechtdoor naar de Nieuwe IJsselbrug stond een heel bos prachtige hoge bomen. Een groot deel van dat bos is omgehakt. Er staan nog een paar bomen in de verder grote lege vlakte die het nu is. Een schimmel bleek de oorzaak te zijn van de essentaksterfte, waardoor de bomen gekapt moesten worden.

Afgelopen zaterdag las ik dat de paardenkastanjes die bij de Spanjaardspoort staan en zo prachtig het gezicht bepalen van die plek, door de kastanjebloedingsziekte zijn aangetast en daardoor ook moeten worden gekapt. En er zijn nog meer van diezelfde soort in Zutphen, waar men bang voor is dat ze ook ziek zijn en mogelijk weg moeten.

En dan de bomen van het Witte Lint, het kunstwerk waar iedereen een mening over heeft. De scheve bomen langs de N348. Er zijn er al meer dan 250 aangetast door een kever en men verwacht dat het er nog veel meer zullen worden. De gezonde bomen worden ingesmeerd om ervoor te zorgen dat ze niet hetzelfde lot ondergaan. Helaas kunnen de zieke bomen niet meer worden gered. Als je erlangs rijdt is het een droevig gezicht, wat je ook van het kunstwerk vindt. Die eenzame betonnen palen, waar de nog zo jonge boompjes, zo trots en eigenzinnig tegenaan stonden.

Lin Huisman zag het ook en schreef er het volgende gedicht over:

Agrilus sinuatus (perenprachtkever)

Wat ons voedt vernielen we.
Wat ons herbergt raakt verminkt.
Waar we paren gaat een stam teloor.

We zijn bomenterrorist,
ook al spreekt onze naam van pracht.

We opereren ondoordacht
maar zeker niet ondoelgericht:

gelijk een heuse koningin
knippen we het Witte Lint
op heel veel plekken door.

Lin Huisman

Meer berichten