Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Pillen

Algemeen Columns

Pillen

Aan medicatie had ik tot voor kort het volgende in huis: pleisters en paracetamol over de datum. Ik had nooit wat en die paracetamol had ik enkel nodig als ik de avond ervoor wat te veel wijn had gedronken. Of slechte wijn. Mijn paracetamol inname was negen van de tien keer in ieder geval wijn gerelateerd. Durf ik nu wel toe te geven.

Maar ik werd ziek. Heel erg ziek. En dan begint het gedonder met pillen slikken. Pilletje hiervoor, pilletje daarvoor. Op m'n pillen hoogtepunt slikte ik er 24 per dag, heb zelfs pillen tegen de pillen. En dat was moeilijk. Want die paar paracetamolletjes per jaar die ik slikte -per jaar ja, zoveel wijn dronk ik nou ook weer niet- moest ik oplossen in water om ze weg te krijgen. Dat mag niet in het ziekenhuis. Dus die enorme hoeveelheid pillen moest heel doorgeslikt worden. En daar zitten hele grote pillen bij. Met hele onvriendelijke vormen en scherpe randjes. Daarvan moet ik er nog steeds zo'n tien per dag. Fantastisch. Pillen met een plastic laagje, brrrr. Of pillen die in m'n mond al uit elkaar vallen waardoor ik uren met een bittere smaak rondloop. Het doorslikken van de wat kleinere pillen, daar werd ik na een tijdje wel handig in. Maar die grote, onvriendelijke scherpe pillen… Het blijft elke keer weer een drama.

Had ik thuis helemaal niks in huis aan pillen, op het werk had ik er geregeld mee te maken. XTC-pillen wel te verstaan. En hoewel ze natuurlijk hartstikke slecht zijn (mijn mening), zien die dingen er wél heel erg leuk uit. Alle kleuren van de regenboog en de meest fantastische vormen. Een spookje, een hartje, supermanlogo. Of gewoon klein en rond met een indruk van een klavertje, tulpje, of diamantje. En dat dus in het roze, paars, blauw, geel, groen en de rest van het kleurenpalet. Hoe gevaarlijk die XTC ook is, het ziet er dus wel heel erg grappig uit.

En daarom wil ik al die pillenproducenten, medisch en drugs, eens vragen met elkaar te gaan praten. Wat mij betreft mogen die XTC-makers er flink geld voor krijgen als ze stoppen met de XTC-productie en gaan werken in de medische industrie. Nee, niet voor de werkzame stoffen in de medicatie, wel voor het design. Want ik zou er best vrolijk van worden als de pillen die ik weg moet werken eruit zouden zien als een groen spookje, een roze hartje of een geel aapje. Dat zou het pillen slikken een stuk makkelijker en leuker maken. En ik weet zeker dat dit niet alleen voor mij geldt.
Dus beste pillendraaiers, praat eens met elkaar en dicht het gat in de markt. Deze pillenslikker is u dankbaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant