Inge Schultze en Marlies Pastoor nemen afscheid van Zutphen. Foto: Meike Wesselink
Inge Schultze en Marlies Pastoor nemen afscheid van Zutphen. Foto: Meike Wesselink (Foto: )

Zutphens stel start avontuur in Gronings klooster

Zutphen - Na vijf jaar tijdelijke huisvesting aan de Pollaan in Zutphen verhuist Sherpa Trainingscentrum naar het Groningse Kloosterburen waar Inge Schultze en Marlies Pastoor onlangs een klooster aankochten.

Door Meike Wesselink

"We kunnen gasten op deze manier veel beter aan ons binden", legt Marlies uit. "Sherpa wordt onderdeel van Het Klooster waar we een breed aanbod aan activiteiten gaan bieden, maar ook gewoon willen faciliteren."

Het Klooster illustreert precies waar Inge en Marlies lange tijd van droomden. Op basis van leegstandbeheer huurden ze de afgelopen jaren een voormalig bedrijfsgebouw voor landbouw- en tuinmechanisatie en woonden zelfs ruim een jaar op die plek om uiteindelijk de aankoop van Het Klooster mogelijk te kunnen maken. Vorige maand ondertekenden het stel de koopovereenkomst van het pand dat nu nog als hotel fungeert. Inge: "We willen het ook echt als hotel blijven gebruiken, of eigenlijk meer als herberg. Er zijn veertien lichte, ruime slaapkamers en nog eens twee grote familiekamers. Voor gezinnen of families is het daarom heel geschikt. Het koninklijk huis huurde het al eens af omdat het zo'n fijne geborgen plek is met een grote, afgesloten tuin. Maar ook teams kunnen er terecht om er hun eigen programma te draaien. We beschikken over meerdere trainingsruimtes en ateliers en er is een kapel waar we iedere ochtend en avond een meditatie houden. Fijn als je aanschuift, maar zeker niet verplicht. In de refter serveren we vegetarische maaltijden, met zoveel mogelijk verse producten uit de regio en gasten kunnen meewerken in het klooster of in de tuin of boomgaard en zo korting krijgen op hun overnachting. Ook is er een creatieve ruimte en een infraroodruimte die altijd beschikbaar is."

Marlies vult aan: "We willen zeker in het begin zoveel mogelijk faciliteren en bieden daarnaast de trainingen en opleidingen aan die we met Sherpa ook al gaven, zoals teambuilding, systemisch werk, meditatie, creativiteit, maar er is nu ook ruimte om stilteretraites aan te bieden of een interessant wandelweekend. We waren er al langer naar op zoek, maar hebben die plek nu echt gevonden in Het Klooster.

Minimaal-modaal-overvloed
Gasten betalen volgens de drie inkomensklassen die Inge en Marlies hanteren: minimaal, modaal of overvloed en voor bedrijven en instellingen wordt gekeken of ze vallen onder de A-categorie (waar goede doelen en bijvoorbeeld instellingen die zich bezighouden met gezondheid onder vallen) of de B-categorie (commercieel). Om Het Klooster financieel te steunen, kun je als Crowdfunder duizend euro inleggen en daarvoor 24 hotelovernachtingen terugkrijgen (op basis van 24-uurs verblijf). Daarover meer in de nieuwsbrief op de site van Sherpa.

Historie
Het Klooster is in de jaren twintig van de twintigste eeuw gebouwd op de plek waar in 1175 al een klooster stond. Kloosterburen (zo genoemd omdat begin dertiende eeuw een tweede klooster in het dorp werd gebouwd en de kloosters dus buren waren) is een klein dorp met een dorpscafé, een antiquariaat en een handvol huizen. Marlies: "Om te onderzoeken of we ons er thuis zouden voelen, hebben we een paar keer overnacht in Het Klooster en een beetje tot onze verbazing ontdekten we dat Kloosterburen een erg progressief Gronings dorp is met een bevolking die bestaat uit relatief veel kunstenaars, homostellen, bioboeren en kleine B&B's. We gaan ons hier zonder twijfel thuis voelen."

Op 8 september opent Het Klooster officieel haar deuren, maar eerst treden Inge en Marlies vrijdag 22 juni in het huwelijk. Inge: "Het Zussenfeest (de Zussen van Zutphen) houden we aansluitend om 18.00 uur hier aan de Pollaan". Zoals de Zussen inmiddels weten, zijn alle vrouwen welkom en wordt het een Potluckfeest. Breng dus iets lekkers mee. Voor ons een bijzondere manier om ons huwelijksfeest te vieren met zoveel mooie vrouwen. Het is meteen ons afscheid, want we gaan gauw aan de slag met Het Klooster."


www.sherpa-trainingen.nl

www.hotelhetklooster.nl

Meer berichten